Трикратният олимпийски шампион по ски бягане Александър Болшунов ще бъде знаменосец на руския отбор на церемонията по закриването на Игрите в Пекин.

По-рано днес 25-годишният Болшунов спечели златото в масовия старт свободен стил. Той стана първи още в скиатлона на 30 км, щафетата 4 по 10 км, има сребро на 15 км класически стил и бронз в отборния спринт.

Руснакът заяви, че не се счита за велик скиор.

"Можете да ме наричате както искате, но аз не се смятам за велик, защото има много спортисти, които имат повече медали", каза Болшунов.

Той се затрудни да отговори на въпроса дали може да се счита за "Краля на ските". Тази неофициална титла се присъжда на скиор, който спечели дистанциите на 30 км и 50 км на Световно първенство или Олимпийски игри. В Пекин маратонската дистанция беше съкратена до 28.4 км заради трудните метеорологични условия.

"Бях малко разстроен, защото исках да карам 50 км дори при такива условия. Когато стартирахме, времето се успокои, вятърът не беше толкова силен и не беше толкова студено. Но по принцип тези 30 км може да се сравнят с 50-е, защото тук има голяма надморска височина, а и трудни условия. Резултатът е добър", добави руснакът.

Болшунов е и световен шампион, двукратен носител на Световната купа и "Тур дьо Ски". По брой спечелени награди той е най-титулуваният ски бегач в руската история.