Новата вълна полярен студ и стриктните здравни мерки, съпровождащи цялата Олимпиада, ще се отразят и на закриването на Игрите в Пекин. Организаторите планират церемонията да бъде максимално съкратена, а броят на участниците в нея от отделните държави да бъде сведен до минимум.

Повечето спортисти бързат да си тръгнат от Пекин веднага след края на състезанията си, за да продължат подготовка за следващите си стартове до края на зимата. Подобна е ситуацията и в българския лагер, от който в олимпийското село останаха само шестима от биатлонистите. Те обаче заминават утре през нощта с полет през Милано за участие в оставащите до края на сезона кръгове за Световната купа във Финландия, Естония и Норвегия. Другите двама национали Благой Тодев и Лора Христова пък напуснаха китайската столица по-рано през седмицата и се отправиха към Солт Лейк Сити за участие в Световното първенство по биатлон за младежи.

4 снимки

Владимир Зографски вече е в Любляна за тренировки в ски скока, сноубордистът Радослав Янков и състезателят на шейни Павел Ангелов също отпътуваха, фокусирани в изпитанията до края на сезона.

Скиорите-алпийци Алберт Попов и Камен Златков и фигуристката Александра Фейгин завършиха последни от българите олимпийските си стартове в предишните два дни и също се отправиха към София, тъй като предстоящите нови важни изпитания не им позволяват оставане в Китай до закриването на Игрите в края на седмицата.

Това означава, че на заключителната церемония на Олипиадата няма да присъстват български спортисти, а знаменосецът на делегацията ще бъде определен по-късно.