Трикратната шампионка от Игрите в Пекин Терезе Йохауг от Норвегия потвърди, че надпреварата по ски бягане на 30 км е билa последното олимпийско състезание в кариерата й.

Йохауг, която пропусна Игрите в Пьончан 2018 заради наказание за допинг, спечели златото в скиатлона, на 10 км и 30 км в Пекин, а освен това има титла с щафетата от Ванкувър 2010, сребро на 30 км сребро и бронз 10 км от Сочи 2014.

14-кратната световна шампионка беше повече от доволна от представянето си в китайската столица.

"Чувствам се наистина добре. Водех  и се опитах да мисля за собственото си състезание, да си свърша сама работата. Така че съм изключително щастлива. Дойдох в Пекин без индивидуален златен медал. А сега имам три и мога да завърша олимпийската си кариера с това постижение. Чудесно е", каза норвежката.

Йохауг призна, че лошото време не я е притеснило.

"Не беше толкова лошо. Родена съм в малък град, където има много вятър и ниски температури. Така че това не беше нищо особено за мен", добави тя.

Бронзовата медалистка Керту Нисканен от Финландия коментира, че е била абсолютно решена да се бори с бронза след многото пропуски по време на кариерата си.

"Казах си, че съм била четвърта толкова пъти, че няма да бъда четвърта отново", заяви Нисканен.