Скандалът с рускинята Камила Валиева на Олимпиадата ще е в основата на вдигането на  минималната възраст на състезателите във фигурното пързаляне. Това признаха от Международната федерация по фигурно пързаляне (ИСУ) в петък, като предложението ще бъде обсъдено на предстоящия конгрес през месец юни.
 
"Международната федерация потвърждава, че Съветът реши да запише предложение, с което да се вдигне минималната възраст на 17 години за всички дисциплини на фигурното пързаляне", написаха от федерацията.
Въпреки че това предложение не е пряко свързано със случая на 15-годишната Валиева, която даде  положителен тест за забранени медикаменти през декември, но бе допусната до състезанието и завърши на четвърто място индивидуално на Олимпиадата, то мярката със сигурност е отзвук от този скандал.
 
"Пълният текст на предложението ще бъде публикуван на 30 април. За да бъде приет, се изисква мнозинство от 2/3 от членовете на федерацията", уточняват от ИСУ. Конгресът ще се проведе от 6 до 10 юни в Пукет, Тайланд.  Съветът на ИСУ е съставен от 13 члена, а президентът му - нидерландецът Ян Дийкема, е начело на ръководния орган на международната централа.
В момента минималната възраст за състезателите в спорта е 15 години.  От Международния олимпийски комитет също заявиха, че "приемат позитивно" решението на ИСУ. 25-годишната американска състезателка Марая Бел заяви, че е "абсолютно" за вдигането на възрастта в спорта. "Това ще помогне на кънкьорките да работят за по-продължителен период", смята швейцарката Алексия Паганини.
 
Президентът на МОК Томас Бах пък заяви на брифинг, че е притеснен от сълзите и поведението на Камила Валиева (15 г.)  и Александра Трусова (17 г.) на олимпийския турнир по фигурно пързаляне. Той призна, че има опасенията и недоверие към антуража около младите фигуристи.