Носителят на Големия кристален глобус за миналия сезон Йоханес Тингес Бьо от Норвегия постигна първа победа за сезона, след като спечели спринта на 10 км за мъже от Световната купа по биатлон в Анеси (Франция).

28-годишният норвежец повали всичките 10 мишени и измина трасето за 23:30:3 минути.

Руснакът Едуард Латипов остана втори на 7:2 секунди, а норвежецът Филип Андерсен завърши трети на 18:2 секунди и записа първи подиум в кариерата си. Двамата също повалиха всичките 10 мишени.

Това беше 53-а индивидуална победа в Световната купа за олимпийския и 12-кратен световен шампион Бьо, но първата, откакто той спечели масовия старт на 24 януари.

Бьо, който е трикратен носител на Световната купа, започна слабо сезона само с един подиум (трето място) от шест състезания преди успеха днес.

Лидерът в генералното класиране за СК Себастиан Самуелсон от Швеция остана девети с една грешка в стрелбата и пасив от 40.7 секунди.

От българите с най-предно класиране е Владимир Илиев, който се нареди 61-и в четири пропуснати мишени и на 2:16:5 минути след победителя.

Владимир Илиев

източник: Gulliver/GettyImages

Димитър Герджиков е 69-и с една грешка и 2:24:1 минути изоставане, Антон Синапов завърши 87-и с три наказателни обиколки и пасив от 2:52:3 минути, а Благой Тодев е 98-и с две грешки и на 3:25:8 минути зад Бьо.

В класирането за Световната купа след седем старта за сезона води Себастиан Самуелсон с 282 точки, пред Емилиан Жаклен с 279 точки и Ветле Кристиансен (Норвегия) с 259 точки.

Владимир Илиев заема 54-а позиция с 19 точки.

Стартовете в Анеси продължават в събота с преследване за мъже и жени и завършват в неделя с първите масови стартове за сезона.