Страстта към компютърните игри е най-новото психично разстройство. Това обявиха от Световната здравна организация. Предстои болестта да бъде официално добавена в списъка с патологии.

Заболяването ще се нарича „Разстройство на геймъра” и ще попада в групата на „разстройствата, дължащи се на употребата на вещества или пристрастяване към поведение”.

У нас профила на българския геймър показва, че най-често той е мъж, на възраст между 18 и 23 години и работи в сферата на телекомуникациите. А близо половината от геймърите признават, че обичат да играят както през деня, така и през нощта.

„Има един ясен механизъм, при който зависимостите стават част от човешкото поведение. Той е свързан с отделянето на хормона на щастието – ендорфин, и е установено, че както при дрогата, така и при игрите се отделят такива вещества, които карат човекът отново и отново да се обръща към тях”, коментира психологът Иван Игов пред NOVA.

По думите му при хората много по-важна е другата зависимост – социалната.

„Основният акцент е върху юношите. Има няколко важни неща тук. Първото е независимост. В компютърния свят няма родители, няма кой да ти каже какво да правиш. Второто е светът на връсниците и приятелите. В компютърния свят започваш да комуникираш с тях, създава се една общност. Трето – ако имаш проблеми във взаимоотношенията с другите в реалния свят, във виртуалния свят ти си друг човек”, заяви още Игов.

„Световната здравна организация определя гейминга към категория 6. Там попадат наркотичната зависимост, тютюневата зависимост. А няма нито едно изследване, което показва, че организма развива физическа зависимост. Ако има някаква зависимост, тя е психологическа”, коментира Ален Попович, председател на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации.

По думите му редица изследвания сочат, че играенето на компютърни игри намалява училищната агресия.