Международният олимпийски комитет (МОК) и властите в Сенегал взеха съвместно решение за пренасрочването на четвъртата лятна младежка Олимпиада в Дакар от 2022 за 2026 година.

Отлагането на Игрите ще даде възможност на МОК, на Националните олимпийски комитети и на международните спортни федерации да оптимизират състезателния си календар, който беше сериозно засегнат от пандемията от коронавирус през тази година и заради отлагането на лятната Олимпиада в Токио с 12 месеца за лятото на 2021 година.

Отмяната на редица големи прояви през тази година заради глобалната криза с Ковид-19 също така имаше силно икономическо влияние, като значително намали финансовите приходи в спорта.

В решението се изтъква, че заради всички фактори Сенегал ще получи допълнително време, за да продължи с отличната си подготовка и да реализира едно прекрасно домакинство на Игрите през есента на 2026 година.

Четвъртата младежка лятна Олимпиада трябваше да се състои по план от 22 октомври до 9 ноември 2022 година./БТА


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.