Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) информира, че университетът „Лийдс Бекет”, съвместно с IAAF, ще осъществи най-голямото изследователско проучване по биомеханика, провеждано някога в леката атлетика по време на Световния шампионат в Лондон, следващия месец (4-13 август). 

Целта на проекта е да подпомогне спортистите и треньорите в оптимизирането и подобряването на тяхната подготовка и състезателното им представяне.

Въведено от IAAF през 1987 г. в услуга на федерациите-членки, изследователското проучване по биомеханика е обхващало предишните големи шампионати по лека атлетика. Проектът, който ще се проведе в Лондон през тази година обаче, ще бъде по-голям и по-задълбочен от  всички предишни, осъществявани досега.

Д-р Атанасиос Бисас, водещ изследовател и международен експерт по въпроси, свързани с биомеханика на спортните постижения, ще ръководи екип от 40 души от спортното училище „Карнеги”. Внедряването на селекция от 40 камери - включваща 25 високоскоростни камери и 15 HD камкордера - ще обхваща общо 17 дисциплини, за повечето от които ще има пълен биомеханичен анализ. Екип от анализатори ще работи всяка нощ на първенството, за да осигури бърза обработка на резултатите.

Ще бъде проведен пълен биомеханичен анализ за всички финалисти на следните дисциплини: 100 m, 200 m, 400 m, 10 000 m, маратон, 3000 m пр.б., 100 m / 110 m пр.б., 4х100 m, скок на височина, овчарски скок, скок на дължина, троен скок, гюле, диск, чук и копие.

При спринтовите дисциплини видеозаписите ще бъде анализирани, за да се получат триизмерни (3D)биомеханични данни за променливи като дължина на крачката, честота на крачката, времена за контакт със земята, ъгли на коляното и скорости, както и други важни биомеханични променливи.

Анализът на дългите бегови дисциплини ще включва промени в нивото на умората на 10 000 метра, модел на крачките в маратона и техники за прескачане на водното препятствие в стипълчейза.

Анализът на хвърлянията ще се съсредоточи върху скоростите на различните етапи от хвърлянето, ъглите на пускане на уредите, височината на пускане на уредите, координация в етапите от хвърлянето и други ключови променливи.

В същото време, анализът на скоковете ще разгледа характеристиките на отскачането като ъгли и скорости, кинематика на засилването, различни изчисления на всяка фаза в тройния скок, ъгли при скока на височина и скоростта на засилването в овчарския скок.

Първоначални ключови данни от прочуването ще бъдат достъпни още на Световната конференция на треньорите по лека атлетика на IAAF в Лондон, по време на нейните сутрешни сесии на 7, 8, 9 и 10 август.