138 плувци от България, Русия, Молдова и Беларус се включиха в първия маратон по плуване в открити води „Свети Влас“. 

Надпреварата се проведе на плаж „Венид бийч“ до Марина Диневи в Диневи Ризорт, а състезателите бяха разделени в осем възрастови групи. Най-бързи от всички по двукилометровото трасе бяха Никита Бортников от Молдова и Яна Боева от клуб „Черноморец“ Бургас. Те си тръгнаха с шампионските купи и със специални награди от фирма „Финис“ - България.

В състезанието се пуснаха и повече от 80 деца, които плуваха 1000 м и демонстрираха майсторство и дух на победители. Всички получиха материални награди и шанс да премерят сили със съперници на своята възраст.

"Не очаквах толкова много участници в маратона, но изненадата беше приятна", каза шампионката при жените Яна Боева, след като получи трофея си. "Победата е ценна, защото отива за плувен клуб „Черноморец“, където ще вдъхнови още деца да спортуват. А плуването възпитава много качества. Тук имаше момчета и момичета от Варна, Бургас и София, а аз се радвам, че мога да им дам личен пример как се побеждава."

Във възрастовата група при мъжете и жените от 18 до 29 години се включиха професионални състезатели от Молдова и Русия, а всички участници успяха да усетят духа на голямото състезание.

Главни организатори на събитието бяха трима плувни ветерани, майстори на спорта по скоростно плуване - Петър Георгиев, и Златко и Людмила Белчеви от Свети Влас. 

Главният съдия Петър Георгиев остана доволен от състезанието и от организацията. „Маратонът мина успешно, а най-радостно беше, че дойдоха много деца – каза той. – Благодарим на спонсорите - кметството в Свети Влас, „Диневи груп“, Марина Диневи и „Финис“ – България. Надявам се следващата година да се срещнем отново.“

маратон Свети Влас