Част от анализа защо Ферари нямат същата скорост в САЩ, както в част от предходните състезания, бе свързан с директивата на ФИА, която дойде непосредствено преди уикенда, която бе свързана с невъзможността да се влияе по никакъв начин на дабитомера. Тя дойде в отговор на въпрос от страна на Ред Бул, който вече минавайки няколко дни след всички събития, стана съвсем ясно какво са попитали. По какъв начин може да се влияе върху дабитомера. Това е първата част на обяснението за това защо Ферари нямаха същата скорост.

Ферари по някакъв начин с поставянето на сноп от кабели, с преминаването на ток с различна честота са влияели върху времето, в което се правят измерванията от дабитомера. С преминаването на ток в близост, този интервал се разрежда и по този начин Ферари в промеждутъците, които всъщност дабитомерът не засича конкретното количество гориво. Пропускат повече гориво по този начин. Това бе изрично забранено с директивата в Щатите и Ферари вероятно са изключили тази система.

ФИА е изпратила нова Директива №38, която много внимателно напомня на отборите, че е абсолютно забранено по какъвто и да е начин подаването на течности, които имат някаква енергийна стойност от интеркулера, от входния колектор. ФИА напомня, че ще следи изключително внимателно дали има подобно добавяне на някакви флуиди в работата на двигателя, които да идват от охлаждането на батериите. Не може да влизат в горивния процес.