Техническият съветник в Ред Бул Рейсинг – д-р Хелмут Марко, не скри своето удивление от темпото, което Ферари демонстрира в квалификацията за Гран При на Бахрейн. Австрийският експерт описа доста поетично темпото, което „скудерията” демонстрира на „Сахир” преди втория старт от календара на Формула 1 за 2019-а.

„Черните кончета” имаха нужда от отговор след изключително бледото си представяне в Гран При на Австралия, където Себастиан Фетел и Шарл Льоклер завършиха съответно 4-и и 5-и. Германецът беше изместен от Макс Ферстапен (Ред Бул) за последната позиция на подиума, а към края на състезанието можеше да бъде изпреварен от своя партньор, ако от бокса не бяха дали изрично нареждане това да не се случва.

В съботната битка за позиции Льоклер нямаше подобни ограничения и завоюва своя първи полпозишън. 21-годишният състезател бе единственият, който падна под 1:28 минути в рамките на един тур, оставяйки зад себе си Фетел и Люис Хамилтън (Мерцедес).


Насладете се на екшъна в Гран При на Бахрейн, втори кръг от сезона във Формула 1, от 18,10 часа в ефира на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.


„Двигателят на Ферари е бърз като дявола”, възкликна д-р Марко след края на квалификацията, отчитайки факта, че 5 от колите в топ 10 използват именно такъв задвижващ блок.

В същото време шефът на Мерцедес Тото Волф призна, че в определени ситуации техният болид не може да се мери с „черните кончета”. „Да, имахме недостиг на максимална скорост в правите. Дали това се дължи на притискането към пистата или на мощността на двигателя, ще трябва сами да разберем. Изживяването определено беше отрезвяващо”, каза австриецът, след като Хамилтън изостана с 3 десети от секундата зад Льоклер.

„Ферари показаха наистина сериозна скорост в правите”, съгласи се и Люис Хамилтън.

В същото време шефът на Ферари Матия Биното използва случая, за да опровергае слуховете, че колата има проблем с охлаждането. „Видях доста спекулации и мисля, че нещата, които прочетох, не отговарят на истината. Мога да ви уверя, че нямаме проблем с охлаждането”, каза италианецът.