Очакваната от мнозина развръзка стана факт – Ферари оповести, че от следващия сезон Кими Райконен повече няма да бъде пилот на отбора. Неговата позиция ще бъде заета от младата надежда Шарл Льоклер.

„Скудерия Ферари обявява, че в края на сезон 2018 Кими Райконен ще напусне настоящата си позиция. По време на своите години в отбора приносът на Кими – както като пилот, така и с оглед на чисто човешките му качества – остава фундаментален. Той изигра решаваща роля за израстването на тима, а в същото време винаги беше страхотен отборен играч”, обявиха от Маранело.

„Като световен шампион с Ферари, той завинаги остава част от историята и семейството на отбора. Благодарим на Кими за всичко, като желаем на него и неговото семейство просперитет за в бъдеще”, гласи още обявлението.

През 2007 година Кими стана последният пилот, печелил световната титла с „черните кончета”.

Ветеранът обаче далеч не възнамерява да спира с Формула 1. Реално преди Ферари да потвърди за раздялата, навършващият скоро 39 години финландец потвърди в "Инстаграм", че е подписал 2-годишен договор със Заубер. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Guess who’s back?! Next two years with @sauberf1team ahead! Feels extremely good to go back where it all began!

A post shared by Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) on

Сделката освободи пътя пред Льоклер и монегаскът ще се окаже съотборник на Себастиан Фетел в „скудерията” поне през 2019 година. „Да привлечем Кими Райконен като наш пилот представлява основен стълб в нашия проект и ни доближава значително към целта да отбележим значителен прогрес в близкото бъдеще”, коментира шефът на Заубер Фредерик Васьор. „Несъмненият талант на Кими и неговият огромен опит във Формула 1 само ще бъдат от полза за развитието на нашата кола, но също така ще ускорят растежа ни като отбор. Заедно ще стартираме 2019-а със солидна основа и водени от стремежа да се борим за резултати, които имат значение”, добави Васьор.