Стана въпрос в предишния материал за това, че стилът на управление на пилотите зависи от поведението на колите им и затова сега ще погледнем върху това на какви философии ще се спрат от Мерцедес и Ферари при изграждането на новите болиди за тази година. 

Разликата в представянето през 2017-та бе много малка на по-голямата част от трасетата, макар че двата автомобила бяха конструирани при коренно различни философии. За новия сезон се очаква тези разлики да бъдат намалени.

Очаква се новият Мерцедес да бъде конфигуриран около концепцията за по-висок ъгъл на наклон на шасито. Това е тъкмо обратното на всичко, което се правеше през последните 5 години от тима и е доближаване до идеите на Ферари от миналия сезон. 

Според най-запознати наши колеги, Ферари пък ще представят кола, която да е с по-широко междуосие - нещо, което бе характерно за Мерцедес. Оптимизацията на аеродинамиката около концепцията за кола с по-голям наклон на шасито е свързана със степента на междуосие.

Миналогодишното Ферари със сигурност имаше по-добро сурово притискане отколкото Мерцедеса, но болидът на шампионите имаше много по-добра аеродинамична ефективност. 

По-малкото Ферари бе по-леко и съответно по-лесно се разпределяше баласта. Така то стана много по-лесно за настройване и не толкова взискателно към гумите. Всички тези особености бяха продиктувани от различните дизайни по отношение на наклона на шасито.

Мерцедес преследват концепцията за по-малък наклон откакто Майк Елиът напусна Лотус и стана шеф на аеродинамиката в германо-британския тим. В предишния му отбор колите се характеризираха с по-меко окачване, по-малък ъгъл на наклон и това позволи на Кими Райконен и Ромен Грожан да запишат силни резултати през 2012 и ‘13. 

Оттам нататък всички коли на Мерц преследват тази генерална концепция. От миналия сезон обаче по регулации всички болиди станаха по-широки и това помогна на Ред Бул и Ферари.

Мерцедес компенсираха точно с междуосието, което бе с цели 14 см по-голямо от това на Ферари. Това обаче увеличи масата на автомобила и така се създадоха проблеми. В началото на сезона болидът дори бе над минималния лимит и затова въобще не бе необходимо да се използва баласт. Така не можеше да се правят промени по разпределението на тежестта. Дори и след като масата на колата бе редуцирана, в тима не успяха да намерят точния баланс.

По-малките коли на Ферари бяха с цели 8 кг по-леки от определения лимит и това позволяваше по-интелигентно поставяне на баласт. По правила разпределението на масата е между 45.6-46.7% в предната част и кореспондиращите 54.5-53.3% в задната. За да се има достъп до пълния диапазон са необходими 5 кг баласт. От тази гледна точка колата на Ферари бе по-лека, отколкото трябва. Съответно, ненужно се губеше сцепление заради по-късото междуосие. Увеличение от 3 кг в масата (за да се използва 5, а не 8 кг баласт) ще означава увеличение на междуосието от около 9 см. А това би доближило колата на само 5 см от стойностите на миналогодишния Мерцедес.

По същата логика, Мерцедес ще се стремят към това да редуцират проблемите с болида си, намалявайки междуосието и покачвайки ъгъла на наклон на шасито. Изводът е, че през 2018-ма можем да изпаднем в ситуация, в която водещите автомобили да бъдат доста близки като концепции. Нито един от отборите няма да публикува публично тези данни и затова чакаме първите снимки от тестовете, както и повече вътрешна информация.