Петкратният световен шампион Люис Хамилтън заплаши, че ще напусне Формула 1, ако организаторите продължат да добавят нови състезания към доста пълния календар. Хамилтън си гарантира петата титла с четвъртото място в Мексико, състезание №19 през сезона. Бразилия и Обединените арабски емирства приемат последните две надпревари за сезона като последната е на 25 ноември и слага край на сезона, който започна 8 месеца по-рано в Мелбърн.

Сезон 2019 също ще включва 21 състезания от средата на март до началото на декември, а собствениците от Liberty Media имат намерение да добавят още кръгове. През 2020-а за първи път ще има и състезание във Виетнам, а се спекулира и с още едно американско състезание, в Маями.

Хамилтън обаче не е фен на тези идеи и намекна, че може да напусне спорта, ако календарът продължи да се разширява. "Няма да бъда тук, ако се стигне до 25 състезания, това е сигурно", заяви той в Бразилия.

"Вече се чувства сякаш сме на 25-о състезание тази година, така че не мисля, че това е добро нещо. Мисля, че 18 бяха най-добре. Аз съм човек, който наистина обича да се състезава, но сезонът е дълъг. Това е голям ангажимент за всички нас и много време далеч от семействата, а сезоните стават по-дълги и почивката става по-малко."

"Мога да говоря само за себе си. Времето между сезоните е толкова кратко, започваш да се подготвяш за следващия сезон често веднага след края на настоящия. Това е много трудно. В същото време трябва да намериш начин да се изключиш и да се възстановиш."