Малко след като стана ясно, че Мерцедес няма да накаже дисциплинарно пилота си Люис Хамилтън за поведението му в Гран При на Абу Даби, британецът мина в контраатака, като заяви, че на „Яс Марина“ заповедите от бокса са били неуважение към него.

Британецът поведе още в самото начало на финалното състезание за 2016 година, като умишлено караше с по-бавно темпо пред втория Нико Розберг. Неговият съотборник се нуждаеше от минимум трето място, за да спечели световната титла, а Хамилтън опита да го забави, за да могат преследвачите да го изместят. Първо състезателния инженер на Хамилтън Пийт Бонингтън му нареди да вдигне темпото, а след няколко безрезултатни опита се намеси и състезателният директор Пади Лоу. Промяна в поведението на Хамилтън нямаше, като то все пак не сработи и Розберг завърши втори.

Съвсем неотдавна шефът на Мерцедес Тото Волф призна, че тимът е сбъркал, издавайки подобни заповеди към Хамилтън. Всичко изглеждаше сякаш забравено, но Люис е на път отново да нажежи обстановката. „Това беше един от многото некомфортни моменти за мен през годината“, коментира британецът. „След като всичко премина и чух всичко, което се е изговорило, усетих липса на уважение от хората, които взех отношение по случай. Не очакваш нещо подобно от тези, които ръководят толкова много хора.“

На въпрос дали все пак ситуацията е разрешена, Хамилтън отвърна: „Не, не е.“