Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън вярва, че младият талант на Ферари Шарл Льоклер прави едва първите си стъпки към изграждането на една бляскава кариера. Британецът неведнъж от началото на годината изрази своя респект към 21-годишния монегаск, който в неделя постигна първата си победа във Ф1.

Льоклер спечели Гран При на Белгия, след като два пъти преди това беше близо до подобен резултат. В Бахрейн двигателят предаде младока в последните обиколки, а в Австрия той загуби от Макс Ферстапен (Ред Бул), който го изпревари чрез дискусионна маневра.

Льоклер стана и първият представител на Монако, който стига до победа във Формула 1, както и 108-ият различен състезател, стъпвал на най-високото стъпало след карирания флаг. Във временното класиране при пилотите Льоклер има 157 точки, които му отреждат 5-ото място. „Смятам, че резултатите му говорят сами по себе си”, коментира Хамилтън.

„Не е лесно за който и да е пилот да попадне в отбора на Ферари със съотборник, който е четирикратен световен шампион и с количество опит, което е известно само на Господ, а същевременно да го надвива регулярно и в състезанията, и в квалификациите.”

„Това не е лесно за постигане, затова няма нужда от обяснение. В някои състезания през тази година той страдаше от откровена липса на късмет. Като нищо в Белгия той можеше да се поздрави с третата си победа. Затова смятам, че предстои да видим още величие от него. Очаквам с нетърпение да видя неговия растеж и да се състезаваме рамо до рамо. Беше забавно да се боря с него днес, да се опитам да го догоня. Той просто беше твърде бърз”, коментира Хамилтън, който завърши втори на „Спа”.