Отборът на Ферари най-сетне записа първата си победа във Формула 1 през 2019 година. Това се случи в 13-ото състезание през годината и първото след лятната пауза, в което дебютанта в редиците на "черните кончета" Шарл Льоклер за първи път в кариерата си стъпи на най-високото стъпало. 21-годишният младок проведе по перфектен начин състезанието от начало до край и получи неоценима помощ от своя съотборник Себастиан Фетел, който няколко обиколки успя да задържи зад себе си по-бързите коли на Мерцедес. Въпреки стопяването на цялата си преднина Льоклер успя да финишира пред Люис Хамилтън и Валтери Ботас, заели съответно втора и трета позиция.

Льоклер: Не мога да се зарадвам на първата си победа, тя е за Антоан

Хамилтън: Радвам се за Льоклер, той заслужаваше тази победа

Задачата на първия монегаск, донесъл успех на "скудерията", беше улеснена и от ранното отпадане на друг потенциален конкурент за първото място в лицето на Макс Ферстапен. Холандецът от Ред Бул се замеси в инцидент, какъвто беше характерен за по-ранните му дни в шампионата, когато агресията в пилотирането му беше трудна за обуздаване. Льоклер от своя страна стана 108-ият различен победител в Гран При от Формула 1. 

Фетел: Щастлив съм заради отбора, а за мен - не чак толкова

Очакванията за крайно интензивен старт се оправдаха напълно. Лидерът Льоклер демонстрира чудесна реакция и не позволи да бъде атакуван от когото и да е било. В същото време Хамилтън потегли малко по-добре в сравнение със Себастиан Фетел, като успя да вземе по-добра траектория в първия завой. При излизането от него германският ас на "скудерията" загуби контрол върху колата и излетя извън трасето. Това позволи на Хамилтън да го измести от втората позиция, а Фетел се върна на трасето навреме, за да попречи на Ботас също да го изпревари. Малко по-назад Макс Ферстапен (Ред Бул) с доста дързък опит да атакува максимално отвътре първия завой се забоде странично в болида на Кими Райконен (Алфа Ромео), който беше преди него. Атаката много напомни на инцидента между тях в същия завой през 2016 година, като този път колата на финландеца едва не се обърна. Ударът нанесе поражения по окачването на предна лява гума, които обаче не проличаха веднага. След няколко завоя обаче колелото завибрира и се откачи, което отведе Ферстапен в предпазните ограждения. Малко след това Фетел успя чрез успешна атака да си върне втората позиция малко преди излизането на кола за сигурност.

Освен за Ферстапен състезанието приключи скоропостижно и за Карлос Сайнс-младши (Рено), който също изтегли късата клечка с множеството инциденти на старта. Кими Райконен пък след солидна работа на своите механици и подмяна на целия нос успя да продължи участието си. Това обаче не реши всичките му проблеми, тъй като след завръщането в състезанието пилотът се оплака многократно от сериозни поражения по пода на автомобила си, които нарушават неговия баланс.

В 10-ата обиколка Льоклер допусна лека неточност и напусна трасето за кратко, след което се завърна. Стюардите решиха, че инцидентът в 5-ия завой няма да бъде разследван. В същото време той костваше и немалка част от преднината на монегаска, който обаче бързо започна да я трупа наново. Сметката обаче излезе крива, тъй като с новите гуми всъщност Себастиан Фетел стана най-бързият пилот на трасето.

В 16-ата обиколка Фетел стана първият от откъсналото се напред каре, който посети бокса за смяна на гуми, преминавайки от софт към медиум. Това принуди състезателните инженери на Хамилтън да го задържат на трасето с опит да натрупа преднина, която би му позволила да излезе пред германеца след неговото преминаване през гаража.

В същото време Ферари отложи спирането в бокса за Льоклер и скоро стана ясно, че всъщност монегаскът ще излезе зад Фетел след смяната на гуми. Това се случи във 22-ата обиколка, когато той се върна на трасето при разлика от около 3-3,5 секунди, която бързо нарасна. Тур по-късно Хамилтън също премина през гаража на Мерцедес за своя комплект медиум, а в 24-ата Ботас упражнението на свой ред. Така челното каре придоби вида Фетел-Льоклер-Хамилтън-Ботас.

Само 3-4 обиколки бяха нужни на Льоклер да започне съкращаването на изоставането си спрямо Фетел. В края на 26-ата обиколка до германеца долетя неочаквано нареждане да пропусне своя съотборник. Той чинно се подчини и изпълни маневрата в първите метри на следващия тур. Очевидно в "черните кончета" решиха да не рискуват прекалено предвид факта, че четвъртият в подреждането Ботас продължаваше да поставя най-бързи обиколки.

В 30-ия тур разликата между Хамилтън и Фетел вече падна под секунда, което даде право на британеца да използва системата DRS и той се зае да чака търпеливо своя миг за атака. Това обаче значеше възможност пред Льоклер да трупа преднина пред настигащите Мерцедеси. В 32-ата минута, след няколко отблъснати атаки, Фетел вече беше поставен в позиция, в която нямаше отговор и Хамилтън излезе пред него.

Тук някъде Фетел и Ферари разбраха, че единствената им надежда преминава през ново спиране в бокса за комплект гуми софт, с които да проведе атака срещу Мерцедесите в последните 10 обиколки. Така обаче вече нямаше кой да пази гърба на Льоклер.

Изглежда от "скудерията" закъсняха с решението си по отношение на Фетел, тъй като той започна да прави най-бързи обиколки, ала не беше така драстично по-бърз в сравнение с Мерцедесите, а разликате между него и Ботас беше от порядъка на 16-17 секунди в полза на финландеца.

В последните две обиколки ресурсът в гумите на Льоклер рязко се изчерпа и тук на помощ дойдоха ценните секунди, които той спечели, докато Фетел възпираше Хамилтън. Накрай той имаше и късмет заради отпаданията на Антонио Джовинаци (Алфа Ромео) и Ландо Норис (Макларън), които доведоха съответно до жълти флагове в сектори 2 и 1 точно когато челниците преминаваха през тях.