Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън запази завоювания полпозишън в квалификацията за Гран При на Бразилия. Маршалите решиха да не санкционират британеца за опасните му маневри срещу Сергей Сироткин (Уилямс) по време на Q2.

На първо четене британецът изглеждаше доста виновен на излизането от 11-ия завой, когато внезапно почти пресече пътя на движещия се с далеч по-висока скорост зад гърба му руснак. И двамата реагираха в последния момент, като руснакът почти напусна трасето с две от гумите си при висока скорост, за да избегне сблъсъка. Създаде се впечатлението, че британецът е осуетил бърза обиколка на своя конкурент, но след това бе потвърдено, че и двамата са извършвали подгряващи обиколки, което променя коренно контекста.

Така маршалите избраха да не привикват британеца, който от своя страна се изказа доста остро за Сироткин. „Всички правехме подгряващи обиколки – аз, Сироткин, както и останалите пилоти пред мен. Валтери Ботас беше пред мен и също се движеше бавно, за да си създаде дистанция, а аз трябваше да сторя същото спрямо него. Тогава изведнъж от завой 11 видях кола да пристига с висока скорост. В първия миг си помислих: „О, Боже, това някой в бърза обиколка ли е?” Но той не беше в бърза обиколка, така че нямам идея какво си е мислел. По принцип между всички пилоти има взаимно уважение. Аз можех да изпреваря Валтери, както и той да стори същото с човека пред себе си. Всички знаем как да пазим дистанция в такива случаи. Като цяло поведението на Сироткин беше неуважително, криеше опасност и за двама ни”, заяви Хамилтън.

Руският дебютант от Уилямс беше далеч по-умерен в коментарите си за инцидента. „Защо всички задават въпросите си от гледна точка на Люис, а никой не се интересува от това къде сме ние? Честно казано, няма нещо, за което да съм му твърде ядосан. Трябваше да натисна в тази обиколка, за да загрея гумите си. В известна степен нямахме представа къде се намираме и не успяхме да облечем гумите между пробезите ни. Затова и силно изоставахме при температурите. Хамилтън е шампион, знае точно какво прави и всъщност това не се отрази върху моята позиция в крайна сметка”, заяви Сироткин.