Спечелилият вече световната титла във Формула 1 за 2018 година Люис Хамилтън триумфира в квалификацията за предпоследното състезание за сезона – Гран При на Бразилия. За неговия отбор Мерцедес това беше юбилеен 100-ен полпозишън, но нито британецът, нито останалият на втора позиция Себастиан Фетел (Ферари) могат да са сигурни, че ще стартират от местата, които си извоюваха. И двамата се замесиха в инциденти от различен характер, които би трябвало да доведат до санкции и загуба на позиции. Това може би ще отвори възможност пред техните съотборници – съответно Валтери Ботас (3-и) и Кими Райконен (4-и).

Хамилтън избегна санкция и се нахвърли на Сироткин

Фетел се отърва само с глоба и мъмрене

С резултат 1:07,281 минути Хамилтън постави нов рекорд на пистата „Интерлагос”, а Фетел завърши на 93 хилядни от секундата зад него. Ключова за тази минимална разлика се оказа неточност, която германецът допусна във втория сектор от трасето, където в същото време неговият конкурент записа рекордно преминаване. Реално двамата водеха съвсем различен дуел в сравнение с всички останали, защото Ботас и Райконен бяха на почти 2 десети от секундата зад лидера.

82-ият полпозишън в кариерата на Хамилтън обаче може да се обезсмисли заради това, че в Q2 британецът на два пъти не освободи пътя на пилоти, движещи се по-бързо от него. Ако в случая с Кими Райконен могат да останат някакви условности, то при инцидента със Сергей Сироткин не остана съмнение, че Хамилтън действа изключително опасно, изнасяйки се пред колата на съперника, който не очакваше подобен ход. Важното в случая ще бъде дали в този момент руснакът от Уилямс е изпълнявал бърза обиколка или подгряваща след излизане от бокса.

Хамилтън: Едно време в Бразилия бях врагът

Фетел от своя страна пък бе призован да отговоря пред стюардите за разрушаването на везните. Изненадващо германецът бе повикан на кантара в между Q2 и Q3, като не спази протокола и сам се качи върху деликатния уред с работещ двигател. По принцип слизането от везната става с помощ на стюардите, които сами въртят колелата на угасената кола. Очевидно нервите при немеца взеха връх, защото един от стюардите беше забравил да махне конус точно пред везната и това пречеше на Фетел по-бързо да изпълни нареждането.

Фетел: Не е честно да ни викат на везната в хода на сесията

Като цяло квалификацията се проведе при изключително непостоянно време, като вероятността за сериозен дъжд се менеше почти всяка секунда. Всички пилоти стартираха квалификацията със гуми суперсофт, като идеята беше да се използва прозореца от време преди дъждът да се усили и да не е ограничен само в отделни зони от трасето. Болшинството успяха с тази мисия, а губещи се оказаха Карлос Сайнс-младши (Рено), Брендън Хартли (Торо Росо), Фернандо Алонсо (Макларън), Ланс Строл (Уилямс) и Стофел Вандоорн (Макларън). Особено в случая на испанеца ясно си личеше как неговите инженери съвсем не са уличили част от аеродинамичните настройки, тъй като предното му крило в лявата си част почти постоянно беше в контакт с пистата.

Във втората част от квалификацията единствено пилотите на Ферари заложиха на по-твърдата смес (софт), като само част от другите отбори последваха техния пример. Тук заслужава да се отбележи невероятното представяне на Шарл Льоклер, който при почти изцяло мокро трасе намери начин да запише феноменално време с гумите суперсофт, като на своя глава реши да остане на пистата напук на съветите, които долетяха от бокса на Заубер. Именно така монегаскът намери място във финалния етап, където се разпределиха челните десет позиции. Тук отпадналите бяха Кевин Магнусен (Хаас), Серхио Перес (Форс Индия), Естебан Окон (Форс Индия), Нико Хюлкенберг (Рено) и Сергей Сироткин (Уилямс).

В Q3 всички заложиха на чисто нови комплекти суперсофт, след като стана ясно, че няма има сериозен дъжд, а трасето започна бързо да изсъхва. Всичко се реши във финалните минути, когато всеки пилот разполагаше само с един опит за една последна бърза обиколка. Хамилтън отново не трепна и след по-слаб първи сектор - в сравнение с предишния му топ резултат - нататък направо летеше.