Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) оневини Ферари и свали всякакви подозрения, че италианският тим от Формула 1 е престъпил правилата с подобренията по колата си.

Преките съперници на „скудерията” за челните позиции – Мерцедес и Ред Бул изразиха притеснения, че системата на италианците за възстановяване на енергията е подобрена по начин, който е в разрез с регулациите. В крайна сметка състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг отчете, че системата на Ферари е по-сложна от тази на конкурентите му, но същевременно функционирането ѝ е напълно легитимно.

„Имаше някои опасения в Баку (през април – б.р.), които бяха трудни за обяснение и затова работехме заедно с Ферари”, коментира Уайтинг. „Правилникът казва, че е дълг на състезаващия се отбор по всяко време да удовлетворява ФИА във връзка с това, че колата изпълнява всички изисквания, а Ферари имаха трудности в това отношение.”

„Ето че сега най-сетне сме доволни.”

Уайтинг също така отбеляза факта, че един от главните дизайнери на болиди от Ферари отиде да работи в Мерцедес през този сезон, а в същото време бившият технически директор на „скудерията” Джеймс Алисън сега изпълнява аналогична роля в Мерцедес. „Целият проблем се оказа преувеличен от безпочвените спекулации, които превзеха падока като горски пожар.”

Насладате се на Гран При на Монако днес от 16,10 часа българско време - само в ефира на DIEMA SPORT 2, онлайн на GONGPLAY и PLAY DIEMA XTRA!