Ферари ще въведе подобрения на двигателя си и скоростната кутия още за първото състезание през кампанията във Формула 1 на 5 юли в Австрия. Италианците, които показаха по-слабо темпо от своите преки конкуренти от Мерцедес по време на зимните тестове на "Каталуня", се надяват тези подобрения да ги доближат до шампионите.

От Скудерията ще се възползват от забавения старт на сезона и ще въведат нова спецификация на своята задвижваща система още за първия кръг. При нормални обстоятелства това би се случило след първите 7-8 старта, когато се въвеждат вторите двигатели за сезона. Отделно ще използват скоростна кутия с по-здрав механизъм, след като използваната в Испания версия създаваше проблеми.

Двете промени ще имат лек негативен ефект върху аеродинамиката в задната част на SF1000, но общото подобряване на скоростта би трябвало да го заличи. Друг плюс на новата скоростна кутия се очаква да бъде и по-доброто износване на гумите, което идва от подобреното разпределение на тежестта и стабилизирането на задницата.