Големият шампион от Формула 1 Михаел Шумахер днес навършва 50 години. Седемкратният световен първенец продължава възстановяването си след кошмарния инцидент по време на ски-ваканцията му във Френските Алпи на 29 декември 2013 година, а личният му празник днес е споделен от множеството му фенове, които се молят за оздравяването му.  

За състоянието на Шумахер понастоящем се знае малко. Семейството му пази дистанция от обществеността, като пилотът е настанен в семейната къща край Женевското езеро. Шуми е там от есента на 2014 година, когато бе изписан от клиниката в Лозана. Там той бе настанен, след като излезе от състоянието на изкуствена кома, в което го вкараха първоначално медиците в Гренобъл, за да съхранят живота му след тежката черепно-мозъчна травма, която получи при удара на главата в скала, скрита под снега.  

Ден преди 50-годишнината на Шумахер, семейството му разпространи официално съобщение, е което увери, че състезателят е в добри ръце и се полагат всячески усилия за възстановяването му. От фамилията допълниха, че волята на самия Шумахер е да не се дава подробна информация за това в какво състояние е.

Шумахер е роден на 3 януари 1969 година в Хюрт, Германия. Бащата на Михаел държи картинг писта, което разпалва искрата на любовта към моторните спортове у бъдещия шампион.

Кариерата на Шумахер във Формула 1 стартира в Джордан Форд през 1991 година, като в последствие преминава през Бенетон, преди да се присъедини към Ферари, където е и най-силният му период.

Шумахер е единственият за момента седемкратен шампион във Формула 1 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004).

Германецът се оттегля на 22 октомври 2006 година след състезанието за Голямата награда на Бразилия. Шуми завършва 4-ти след страхотна надпревара, в която прави серия от изпреварвания. Три години по-късно обаче пилотът обявява, че има намерение да се завърне. Контузия осуетява плановете, които все пак намират реализация през 2010-а. Шуми подписва договор с Мерцедес АМГ Петронас. През 2012 година Шумахер се оттегля окончателно след Гран При на Бразилия, където завършва седми.  

Семейството на Шумахер: Бъдете сигурни, че е в най-добрите ръце

Браун на рождения ден на Шуми: Разбирам решението да не се разпространява информация

Ферари със специална изложба в чест на рождения ден на Шуми