Френският производител на гуми „Мишлен” може да се завърне като доставчик във Формула 1 през 2020-а.

„Мишлен”, който за последно бяха в спорта през 2006-а, проучва възможността да стане официален доставчик отново, когато започне следващия цикъл. От Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) обявиха миналата седмица, че следващият договор за доставчик на гуми ще обхваща четири години и ще стартира през 2020-а.

Едно предизвикателство пред „Мишлен” ще е и факта, че от ФИА също обявиха замяната на сегашните 13-инчови гуми с 18-инчови нископрофилни от 2021-а. Това на теория ще означава, че ако „Мишлен” спечели конкурса за доставчик в периода 2020-2023, те ще трябва да разработят гума, която да се използва само за 2020, а после да бъде заменена от съвсем друг тип.

Формула 1 върви към нови гуми за 2021-а

„За нас да създадем 13-инчова гума е нещо възможно, но предпочитаме да не го правим“, казаха от френската марка.

Състезателния директор на ФИА за Формула 1 Чарли Уайтинг сподели, че сегашният формат с 13-инчови гуми е твърде старомоден. Затова и не отхвърли и възможността още през 2020-а да бъдат въведени 18-инчовите гуми.

Едно от изискванията към следващия доставчик на гуми ще е да произведе гуми с голямо ниво на деградация, което да допринесе за по-голямо шоу на пистата.

„Ние не се интересуваме само от шоуто, искаме да имаме и някакво технологическо предизвикателство“, споделиха от „Мишлен” в отговор на това изискване на ФИА.

Последният конкурс за доставчик на гуми във Ф1 бе преди две години. Тогава „Мишлен” също прегледа опцията да се върне, но тогава постави условие да не са единствен доставчик и Формула 1 да се завърне към годините, когато имаше и война на производителите на гуми (при последния такъв случай конкуренцията беше с „Бриджстоун”). Във ФИА не бяха никак навити на подобен вариант, а е видно, че дори сега позицията им в това отношение не се е променила.