От Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) възнамеряват въведат 18-инчови нископрофилни гуми във Формула 1 от сезон 2021. В момента болидите са „въоръжение” с 13-инчови гуми.

Разработките на правилника за 2021, когато се очакват и огромни технически промени, предвиждат предните гуми да станат с 35мм по-тесни, от 305 до 270, докато задните ще си останат сегашните 405мм. От ФИА също така предвиждат диаметър на гумите да бъде увеличен от сегашните 670мм до 700-720мм.

Следващия договор за единичен доставчик на гуми ще бъде за четири сезона (2020-2023), което означава, че ако някой различен от „Пирели” спечели конкурса, той ще трябва да разработи чисто нова гума, която да бъде ползвана само за една година през 2020.

От френската компания „Мишлен” настояваха гумите да станат нископрофилни още по време на предишния конкурс, но тогава от ФИА отхвърлиха подобна промяна.

Федерацията също ще настоява трите типа гуми, който ще бъдат налични за даден уикенд, да бъдат с еднакви наименования и цветова схема за съответните състезания, независимо кои типове реално са те. Подобна практика въведе „Бриджстоун” в периода 2007-2010.

В правилника също ще бъдат очертани и границите на представянето на гумите на всяка една писта. Те ще бъдат както следва:

Твърди гуми - базово време за обиколка, загуба на темпо от 2 секунди на обиколка в рамките на 22% от състезателната дистанция.

Медиум гуми – 1,2 сек на обиколка по-бързи, загуба на 2 сек за 18% от състезателната дистанция.

Меки гуми -  2,2 сек на обиколка под базовото време, загуба на 2 сек за 10% от състезателната дистанция.

Идеята на ФИА е да има няколко варианта за стратегия и основно те да бъдат както следва на повечето писти:

1 х Медиум + 1 х Твърди = 1 Стоп

1 х Меки + 2 х Медиум = 2 Стопа

3 х Меки + 1 х Медиум = 3 Стопа

От ФИА също така се надяват да премахнат чохлите за предварително загряване на гумите. Тук идеята е, че това ще доведе до по-голяма интрига около спиранията в бокса, тъй като гумите ще са наистина студени, а не загрети до оптимална температура както е в момента. За целта от ФИА ще изискват от доставчика на гуми да разработи гуми с по-широк оперативен прозорец, които да се загряват по-лесно.