„Може да ни отнемат лентите, но никога няма да ни отнемат гласовете. Ние подкрепяме човешките права. Това искахме да покажем. Може и ФИФА да ни заглуши по отношение на капитанската лента, но винаги ще защитаваме нашите ценности“. Това обяви капитанът на Германия Мануел Нойер относно протеста на Германия преди началото на мача с Япония в сряда.

След заплаха за санкции от ФИФА няколко европейски отбора се отказаха от идеята да носят капитанска лента с цветовете на дъгата по време на мачовете си от Световното първенство в Катар, но преди началото на двубоя с Япония играчите на Германия запушиха демонстративно устите си. Това се случи пред президента на ФИФА Джани Инфантино, който бе на трибуните, а до него седеше вътрешния министър на Германия Нанси Фазер, която бе с лента „One Love“ на ръката.

Gulliver/GettyImages
90 снимки

Нойер разкри, че идеята за протеста е дошла от играчите в отбора.

„Искахме да направим нещо и се чудехме какво може да е. Искахме да изпратим сигнал“.

Едновременно с действията на играчите на Бундестима, Германската футболна федерация публикува съобщение в „Туитър“:

60 снимки

„С капитанската лента искахме да покажем ценностите, които поддържаме в националния отбор - разнообразие и уважение. Това не е политическа позиция, човешките права не подлежат на преговори. Това би трябвало да е очевидно, но за съжаление все още не е. Като ни забраняват лентата, от ФИФА ни запушват устите. Нашата позиция не се променя“.

По-рано през деня министър Фазер разкритикува Катар, че в друг мач е било забранено на германски фен да влезе на стадиона с лента с цветовете на дъгата.

„Това не съвпада с моето разбиране за гаранциите за сигурност, които получих от вътрешния министър на Катар. Сигурността трябва да се отнася до всички. Много съм разочарована“, каза тя.

60 снимки

Полузащитникът на нидерландския национален отбор по футбол Дейви Клаасен също се изказа позитивно за жеста на германските футболисти. Той дори предположи, че нидерландците могат да направя нещо подобно в Катар, за да акцентират на кампанията One Love в защита на човешките права.

„Мисля, че това беше хубав жест от страна на Германия. Разбира се, ние също мислехме за някакво изявление. Трябва да бъде направено по подходящ начин, който да хваща окото. Германците бяха измислили оригинален подход, за да изразят своята гледна точка“, коментира Дейви Клаасен, цитиран от агенция „Ройтерс“.