Фланелките, носени от футболистите на националния отбор на Нидерандия по време на Световното първенство, ще бъдат продадени на търг в подкрепа на работниците мигранти в Катар, съобщиха от футболната асоциация на страната.
 
Нидерландия е една от държавите, които критикуват човешките права и условията на труд в Катар, където работниците мигранти и чужденците съставляват мнозинството от населението от 2.8 милиона.
 
След консултация с играчите, централата реши приходите от онлайн търга да бъдат използвани за подобряване на положението на работниците мигранти.
 
"Не е убягнало от вниманието на никого, че осъществяването на този турнир оказа огромно влияние върху работниците мигранти в Катар. Те са работили по стадионите, инфраструктурата и хотелското настаняване при много тежки условия. Ще го помним по време на нашия престои там. На всички е ясно, че тези условия наистина трябва да се подобрят. 
 
Надяваме се, че нашето присъствие ще допринесе за промените, които се случват в момента. Вече е направено много от заседателните зали за подобряване на положението на работниците мигранти. Но ние също искаме да дадем конкретен принос от съблекалнята", каза капитанът на Нидерландия - Върджил ван Дайк.
 
Футболистите на Нидерландия също ще отделят време в Катар, за да се срещнат с група от около 20 мигранти, за да научат за условията им на работа и да им дадат възможност да гледат тренировките на отбора.