Полузащитникът на Испания Гави се разписа при победата на неговия отбор със 7:0 над Коста Рика, с което стана най-младият голмайстор на Световно първенство след бразилската легенда Пеле през 1958 година, предава "Ройтерс".

Пеле беше на 17 години в Швеция, когато изведе Бразилия до първата им титла от шампионат на планетата, отбелязвайки шест гола.

18-годишният Гави си осигури наградата за МВП на мача, след като стана най-младият испанец, отбелязал гол на Световно първенство, подобрявайки рекорда на Сеск Фабрегас, който беше на 19, когато отбеляза срещу Украйна на Мондиал 2006.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BT Sport (@btsport)

"Радвам се за постиженията, но това, което наистина ме интересува е, че спечелихме и изиграхме страхотен мач. Трябва да продължим напред. Разбира се, за мен е чест да бъда втори в този списък, това е нещо, което ме прави наистина щастлив", каза Гави на пресконференция след двубоя.

Гави вкара петия гол за Испания в 74-ата минута с удар от воле след центриране на Алваро Мората, а Испания премина границата от 100 гола в най-престижния футболен турнир.

Футболистът на Барселона Гави стана най-младият играч в тима на Испания през ноември 2021 година, два месеца след 17-ия си рожден ден. Няколко месеца по-късно той стана и най-младият испански футболист, отбелязал гол за страната си.