Отборите в Шампионска лига ще получат повече пари от наградния фонд за следващите 3 години.

Ръстът на общите приходи е близо 8 % и достига сумата до 3,5 милиарда евро, генерирани от продажба на тв права и спонсори, свързани с трите клубни турнира на УЕФА.

Общите постъпления ще се увеличават с 250 милиона евро годишно до 2024 години в сравнение с периода 2018-21 година, заявиха от Асоциацията на Европейските лиги на онлайн конференция.

Клубовете в Шампионската лига ще получат малко увеличение, докато 235 милиона евро ще бъдат разпределени в новия турнир Лигата за конференциите, стартиращ от следващия сезон.

32-та клуба в Лигата на богатите ще разпределят малко над 2 милиарда евро, в сравнение с 1,95 милиарда на сезон за периода 2018-21. От всеки клуб се правят малки отчисления за компенсация на телевизиите за прекъсването по време на пандемията през миналия сезон.

Всеки отбор от групите на най-комерсиалния европейски клубен турнир има гарантирани 15,64 милиона евро в сравнение с 15,25 милиона евро за всеки от последните три сезона.

Носителят на трофея в Шампионска лига може да получи около 130 милиона евро.

Лига Европа разпредели 560 милиона евро този сезон с 48 отбора, а от следващата кампания ще бъдат поделени 465 милиона евро (568 милиона долара) с 32 състава в груповата фаза.

В Лигата на конференциите с 32 тима в групите ще бъдат разпределени общо 700 милиона евро за целия период.

Тази вест идва на фона на финансовата криза, породена от пандемията, и заради която 12 от водещите клубове на Стария континент опитаха неуспешно да се отцепят, основавайки Европейска Суперлига с цел по-големи постъпления в касите си.