Чисто хронологично декември започна с една реплика и завърши с друга. Разбира се, говорим за спортния месец декември 2014-та, за нашенския си спортно-футболен месец. Та още в първия ден на този месец Ивайло Петев заяви: „До Нова година няма да се ангажирам!” Ясно и категорично! Раз-праз! Точка! Може би вече ангажирания две-три седмици по-късно за поста национален селекционер на България Петев е имал предвид, че няма да се ангажира с купуването на Коледната елха за дома си. Или пък с осигуряването на киселото зеле за празничната трапеза. Някак трудно е да провЕрим, дали си и е спазил заръката. Но ако е имал предвид професионален ангажимент – то за пореден път в родния футбол се потвърди максимата, че когато някой се зарича твърдо за каквото и да е, то неговата заръка рухва. В предпоследният ден на декември пък играча на ЦСКА Тончи Кукоч попита риторично Хърватската футболна федерация: „Вие да не сте Северна Корея?” Изобщо дни наред медиите се занимават с локалното въстание на Тончи срещу нещо си там в родината му. Ако поне на 20-30 % качествата му на терена се припокриваха със страстта и жарта, която влага в извънфутболните си дейности, Кукоч щеше отдавна да е играч на Байерн Мюнхен.

източник: БГНЕС

Така рамкирайки месеца забелязваме колко е шарен, колко е абсурден и колко в същото време е български. Такъв, какъвто трябва да бъде. За да не ни е скучно. Ако трябва да изведем на преден план още емблематични събития или пък изказвание, то ето ви две предложения. Григор Димитров не пожела да отскочи до родината си за да вземе набързо първата си награда Спортист на България. Всичко щеше да е ок, ако паралелно не изтичаха постоянно кадри и фотоси, било то как Гриша и Маша си купуват елха, или са на шопинг-тур или правят някаква друга щуротия, присъща на млади /кх-кх...Маша гони 28 годинки, скоро/ влюбени. Веднага се разгорещиха спорове, възникнаха дискусии. Дори в офиса на Гонг завря и закипя веднъж на тази тема. Прав ли е Григор да не дойде, не е ли прав? Дали пък ако Шарапова бе избрана за спортист на Русия нямаше веднага да заприпка до Москва, пък ако ще това да се бе случило между четвъртфинала и полуфинала на някой турнир? Дали, ако, ами, защо? Част от българите, от феновете на Григор се почустваха обидени от отношението му. Част от медиите също го яхнаха, нарекоха го холограмния №1. Тъй като се яви малко като Императора на смъртта от Star Wars по време на самата церемония. Това не му попречи да спечели безапелационно първото място, но например петото на Кубрат Пулев показа още веднъж, колко променлив и донякъде хаотичен е българинът в предпочитанията си. Ако трябваше да се гласува в навечерието на мача на Пулев срещу Кличко, то успехите на Григор щяха да бъдат забравени с лека ръка. Едно-две глупави изказвания на боксьора ни, обаче обърнаха палачинката и това пето място е повече от показателно. Толкоз. Сега към нещо изказано по време на Коледен турнир на мини-футбол, нещо малко небрежно пропуснато от мнозина. Премиерът Бойко Борисов яко нахока уж любимия му Левски. Обвини „сините” в невъзпитание и в лошо поведение. Обвини ги и в лошо управление, тъй като години наред бюджета им бил почти като този на Лудогорец, а виждаме всички какви са резултатите. Обвини ги и във вземане на твърде зкъсняло решение. Това за назначаването на Стойчо Стоев. Всичко това, поне публично, категорично отхвърля твърденията и очакванията, че бате Бойко ще помага по някакъв начин на закъсалия син тим. Тези думи на Борисов тепърва ще отекват и просто предстои да разберем дали са камуфлаж или голата истина. Тук някъде да вмъкнем и темата с Газпром. Краят на проекта „Южен поток” и означава ли той край на надеждите за мощен фифансов гръб за Герена? Поживём – увидим. Споменахме и Стойчо Стоев? Да, Левски си има официално нов треньор. През този декември Херо отряза Гонзо и Батков, след като им обеща още през лятото. Дни по-късно Стоев пое един от родните ни грандове. Опять - да видим!

източник: Георги Димитров, Gong.bg

Бая посиня нещо този декември. Ако прибавим и баскетболните драми, Папазовите страдания, то много библейско ще стане, много Коледно някакво. Нека пак си го кажем – добре е да има и силен баскетболен Левски, и силен баскетболен ЦСКА и да се хващат за потниците. Но през изминалия декември така и не проблясна някаква светлинка в края на тунела. Футболният Левски записа още две поражения през декември и окончателно подобри всички възможни рекорди в цялата си стогодишна история! Така че нека малко оставим синята гърбица да почине.

ЦСКА ще зимува на върха през зимата и това също стана окончателно ясно след последните декемврийски кръгове в А група. Факт! Иначе, въпреки че самият мач в Дупница срещу Марек се изигра в последните часове на ноември, то отзвукът от него отекна именно през декември. Пак бушуваше по оста Армията – Разград, пак декларации, словесни атаки, обвинения, намеци. Стойчо Младенов каже нещо, Домусчиев допъни, Томов захлупи, официалните сайтове на двата клуба също отчетоха добра активност. Може би това бе и анонс за очакващото ни в началото на 2015-та година. А иначе през декември Лудогорец все пак приключи своето участие в Шампионска лига. Участие, което тепърва ще бъде анализирано и сравнявано с други постижение на наши тимове в Европа. Последният мач бе на „Бернабеу”, загубата бе в рамките на очакваното. Следват равносметките и плановете за нови постижения. Бъдещето ще покаже дали Лудогорец достигна заника си в евротурнирите или това е само началото.

източник: Gulliver/Getty Images

Заглавие „Бербатов се събуди” събуди интереса ни в началото на месеца. Първо в мач срещу Ланс, няколко дни по-късно нови два гола срещу Тулуза. Таза мини-серия на нападателя не се разгърна в останалите мачове до края на годината, но показа, че все пак Бербо е важна част от състава на Монако. Друг е въпроса на какво са способни монегаските този сезон и дали това приляга на статута на звездата ни. И добре е Бербатов по-често да се събужда. А най-обре пък би било – изобщо да не заспива! Това като Новогодишно пожелание!

През декември си имахме и акция, свързана с черно тото. Оуууу! Ти да видиш! Айде – ще видим отново, дано само не се наложи да гледаме чак до следващия декември! Пък и дори да го отнесе някой сега, хайде позволете да вярваме, че едва ли на дракона са му откъснати всички възможни глави. В един от последните дни на годината, в мач от Сегунда Дивисион отборите на Нумансия и Луго завършиха 6:6. Ако Локо Пд и Марек направят подобен мач, то веднага още на терена ще нахлуят командосите с качулки на главите. Но в Испания го приехме за шаренийка, за новина в рубриката „жълто”. Карай да върви!

Ами...общо взето това беше. И за декември, и за цялата година, май. След вчерашния обзор на месец ноември и заглавието на Станислава Кръстева, летвата бе вдигната много високо. Чудех се как да озаглавя този обзор и тъй като през декември 2014 година наистина се случиха куп интересни неща и във футбола и в спорта като цяло, просто реших да ги изброя. За много години! Наздраве!