„Пред райските порти!” По този начин изданието „Лион Републикан” описа ситуацията на френския национален отбор след полуфиналната победа с 1-0 срещу Белгия. Успех, който е пратил тима към звездите, според Зюд Уест.

Феновете на „петлите” изпълниха улиците на Париж след триумфа, а някои от привържениците дори вече виждаха как отборът сграбчва световната титла с две ръце – буквално, заради сериозния брой реплики на трофея, които бяха понесени от тълпата.

„Много сме щастливи! Очаквахме именно това, знаехме, че отборът ще спечели. След последните два мача, които тимът изигра, това бе перфектен резултат. Гордеем се с играчите. Франция ще разкъса всеки съперник на финала. Ако продължим да играем по този начин, ще спечелим всичко. Ще стигнем до трофея, направи ще изядем съперника си на финала!”, заяви един от феновете.

За някои от привържениците, класирането за финал донесе приятни спомени от големия триумф у дома през 1998 година.

Такъв е Ерик. „Преживях всичко това още преди 20 години. Разказвал съм на децата си за тогавашния успех. Сега те пораснаха и ще видят сами за какво става дума. А за мен това ще бъде втори финал – да се надяваме, че ще донесе и втора световна купа.”

„Може да спечелим за втори път Световното първенство, за нашето поколение това би бил първи подобен триумф, а това е мечта за нас. Никога не сме преживявали нещо подобно, време е това да се случи. Играчите ни накараха да мечтаем и случващото се сега е вълшебно!”, казва Максим.

Но екстазът на френските фенове премина в неприятни сцени по улиците на Париж – сблъсъци между местната полиция и привържениците, празнуващи успеха срещу Белгия.

На руска земя празненствата също бяха в синьо, бяло и червено. Санкт Петербург бе огласен от викове като „Давайте, сини!” и „Ще се видим в Москва!”

„Чувстваме се страхотно, случилото се е невероятно! Дидие Дешан е магьосник! Гол след 45 минути игра, а след това отборът се справи блестящо с останалите 45 минути. Красота!”

Някои от привържениците имаха по-реалистичен поглед върху случилото се.

„Ако трябва да бъдем честни, мачът беше напрегнат. Но ние ще играем на финал и си мисля, че разполагаме с всичко нужно, за да спечелим Световното първенство. Насочваме се към Москва!”, споделя Ани.

А белгийските привърженици ще се отправят към родината си с разочарование – но също така и с надежда за нещо повече на следващото голямо първенство.

„Мисля, че трябваше да започнем с атаките по-рано, но не го сторихме и това е жалко. Напускаме Световното първенство, разочаровани сме, искахме да изминем целия път до титлата. Да се надяваме, че следващия път финалният резултат ще бъде по-добър. Поне аз се надявам на това!”

В Брюксел също преобладаваше разочарованието, но и също така бе отдадено заслуженото на френския тим.

„Белгия е добър отбор, но Франция бе на по-високо ниво днес. Жалко за нас!”

„Беше добър мач, заслужавахме да победим, но не бяхме достатъчно ефективни. Поздравления за Франция!”

„Футболът е един от спортовете, които имат способността да обединяват цели народи. Гордеем се, че сме белгийци. Ние сме малка нация, така че сме много щастливи от постигнатото място в световния топ 4. Благодарим ви, червени дяволи!”

А вестниците в страната споделиха настроението на привържениците. Ехо и Льо Соар изтъкнаха края на мечтата и скръбта на белгийците, докато Газет ван Антверпен заяви: „Все пак сме горди!” Но сякаш Де Морген изрази масовото мнение за селекцията на Роберто Мартинес: „Малък финал, но все пак голямо поколение! Благодарим ви, дяволи!” А важни бяха и думите на капитана на белгийците Еден Азар: „По-добре да отпадна с този отбор на Белгия, отколкото да спечеля с този стил на Франция. Ние играем най-красиво, това е моят стил.”