Капитанът на националния ни отбор по футбол даде ексклузивно интервю за Гонг, няколко дни след като стартира лятна подготовка с Кубан Краснодар.

Попето, не пропусна да коментира интереса на Динамо Москва към него, своето желание за следваща стъпка в кариерата, течащото в момента световно първенство и разбира се представителния ни тим.

Ивелине, започна подготовка с Кубан, докато всички в България очакваха да те видят в отбора на Динамо Москва, от където официално заявиха интереса си към теб! Какво се случва с теб?

Нещата са следните – започнах подготовка с моя клуб в момента – Кубан. Към днешна дата съм футболист на този отбор. Аз съм изказал моето желание многократно – и пред директора, и пред треньора. Продължавам да тренирам чного сериозно, защото не съм дошъл на подготовка за да си губя времето! Искам да се подготвя по най-добрия начин за предстоящия сезон и за националния отбор. Какво ще стане, времето ще покаже!

Каза че си изявил своето желание пред треньора и шефовете на клуба. То вероятно е да преминеш в Динамо Москва.

Да не влизаме в подробности, какво съм им казал. Казах им, че искам да продължа да се развивам и сега е момента това да се случи. Винаги съм играл със сърце и характер за Кубан. А това, което искам аз не значи, че ще се случи. Добре знаете, че за да се случи един трансфер, той зависи от много неща. Аз мисля, че най-редно е двете ръководства да седнат и да се разберат.

Ако този трансфер не се случи, това може ли да те демотивира?

Знаете какъв характер съм. Знаете какъв характер съм и ако това се случи, ще загубя най-много аз. След това са клубът, отборът и треньорът! Не мисля да допускам това да се случва, защото футболната кариера е доста кратка и няма смисъл от такива шикалкавения, скатавания, демонстрации. На никой няма да навредя, освен на себе си, така че това няма да го допусна да се случи в моята кариера.

Твоят добър приятел и съотборник в националния отбор Станислав Манолев, като че ли ще те изпревари за Динамо. Поне такива информации се появиха в руските медии.

Да. Мисля, че днес той трябва да подписва своя договор. Можем само да се радваме, че българин ще играе в руски гранд. И да му пожелаем успех.

Ще го бъде ли Кубан Краснодар? Имаше ли уверение от страна на шефовете на клуба към теб?

Да, имаше. Губернаторът на Краснодарски край дойде при нас в началото на подготовката и заяви, че всичко ще бъде изрядно и няма да имаме никакви финансови затруднения. Към днешна дата всичко е точно, коректно и няма място за притеснения.

Сега си в Австрия, където Кубан се подготвя. Наблизо трябва да бъде и националния селекционер Любослав Пенев, който води Ботев Пловдив. Имахте ли възможност да се видите вече?

Ние сме тук едва от вчера. Не успяхме да се видим. Но аз си общувам най-вече с неговите помощници. Всичко е наред и при тях.

Според теб плюс ли ще бъде, че Любослав Пенев ще работи и като клубен треньор?

Когато говорих с тях, изразих мнение, че ги подкрепям в това, което са избрали. Мисля, че може да се окаже плюс, защото ще имат повече време за работа. Постоянно ще са в играта, в тренировките, в анализите. Може би това ще помогне на националния отбор.

Успя ли да си починеш добре или главата ти бе размътена с трансферни истории?

Отдавна съм си надраснал масрафа! Починах си прекрасно! Винаги има време за почивка!

Какво си пожелаваш за новия сезон?

По традиция винаги правим с Вас тези интервюта преди и след сезона, и винаги пожелавам да съм здрав. Другото ще се нареди. Хубавите неща стават бавно. Който се труди, винаги ще бъде възнаграден. Дали ще е тази година, дали ще е следващата или след две години. Но всичко, което си отработиш ще ти се върне!

В момента върви Световното първенство, със сигурност го гледаш. Кой ти е фаворитът за световна титла?

Световното ми харесва и смея да твърдя, че се получават интересни мачове. Повече се залага на атаката. Можем да пишем и плюс на съдиите, защото не накъсват играта. Фаворит? На мен лично ми се иска Аржентина да стане световен шампион. Футболистите в този отбор са ми много симпатимни – и като поведение, и като игра. Вече какво ще стане – времето ще покаже.

Така и така сме се чули, какво ще кажеш за съперниците ни в евроквалификациите – Хърватия и Италия?

Хърватия е доста солиден отбор, дори според мен в момента са по-силни от Италия. Но нека не избързваме, да караме поред. За нас най-важният мач е първият – този с Азърбейджан. Който трябва да отидем и да спечелим на всяка цена.