9 мача, 9 победи! Юве стартира новия сезон със замах. "Бианконерите" помитат всичко по пътя си като алпийска снежна буря.

За Ювентус стана рутина спечелването на титлата в Серия А след седем поредни триумфа в "Скудето". Да, и през тази кампания изглежда, че няма кой да се опълчи на гиганта от северозападна Италия. След три загубени финала в Шампионската лига през новия век обаче голямата цел пред торинци е само една - изкачването на европейския трон.

Един от ходовете, които трябва да помогнат за изпълването на тази задача е привличането на мегазвездата Кристиано Роналдо. "Човекът-Шампионска лига". Ако искаш Купата с големите уши, просто трябва да имаш Роналдо в състава си. Или поне това показва необоримата статистика.

Роналдо е абсолютният хегемон в голмайсторската листа на турнира - 120 гола в 154 срещи. Португалецът също така е печелил и 5 трофея в турнира на богатите, с една по-малко от рекордьора по този показател Франсиско "Пако" Хенто. Изглежда, че Юве уцели "десетката" с привличането на Роналдо. 

Ювентус

източник: БГНЕС

Относно показателите на "бианконерите" трябва да кажем, че нито един отбор от Топ 5 първенствата на Стария континент не може да се похвали с такива цифри след 9 мача през сезона. Това е най-добрата серия за Ювентус от 89 години насам, когато те записват 9 поредни победи в първите си 9 мача през 1929/1930 г. 

До момента Юве стъпи само върху два подводни камъка по пътя си - вицешампиона на Италия и основен конкурент за титлата Наполи, както и испанския Валенсия. И в двата случая обаче "Старата госпожа" успя да се задържи без особени затруднения на повърхността. 

Пълен обрат срещу Наполи в шампионата след изоставане с 0:1 (до 3:1), както и успех с лекота с 2:0 на "Местая" над Валенсия, въпреки скандалното изгонване на Кристиано Роналдо още в началото на срещата. Останалите съперници не бяха от ранга и класата на Ювентус - Киево, Лацио, Парма, Сасуоло, Фрозиноне, Болоня и Йънг Бойс. Момчетата на Масимилиано Алегри бяха безгрешни.

Големите тестове обаче тепърва предстоят. На хоризонта е титаничният мач срещу Манчестър Юнайтед, в който Кристиано Роналдо ще се върне на "Олд Трафорд", след като преди 9 години напусна "Театъра на мечтите", за да потегли към Мадрид. С оглед на занижената форма на "червените дяволи" обаче, италианците могат да преминат без особени трудности и през дома на 20-кратния шампион на Англия.

След това идват двубоите с Милан, СПАЛ, вторият мач с Валенсия, Фиорентина и Интер. Ако Юве се справи безгрешно, работата в Италия ще бъде наполовина свършена, тъй като тимът ще е играл с 90% от преките си конкуренти за титлата (с изключение на Рома), а една сериозна разлика между първия и втория в таблицата, ще насочат развитието на шампионата в желаната от "черно-белите" посока.

Любопитен е начинът, по който Алегри ръководи отбора си. В две от срещите до момента той оставяше Пауло Дибала на резервната скамейка. На върха на атаката обикновено бе Роналдо. При липсата на португалеца срещу Йънг Бойс, Дибала обаче поведе отбора си и изглежда се чувстваше доста комфортно в тази си роля. Аржентинецът реализира хеттрик, превръщайки се едва четвъртия играч на тима записал  подобно постижение след Филипо Индзаги (на два пъти), Алесандро Дел Пиеро и Артуро Видал.

Пауло Дибала

източник: БГНЕС

Роналдо, от своя страна, не започна по мечтания начин престоя си в новия клуб, но се усеща раздвижване у головата машина. В 8 срещи той се разписа на 3 пъти, а в двубоя с Наполи успя да направи две асистенции за колегите си Марио Манджукич и Леонардо Бонучи.

Хърватинът Манджукич остава все същата константна величина. Федерико Бернардески все по-усилено взе да става новият любимец на торинските тифози с агресивната си и енергична игра, а потенциалът на Дъглас Коста е безкраен. В момента играчът е контузен, но търпи и наказанието си от четири двубоя за плюнка срещу съперник в двубоя със Сасуоло. След като се завърне на терена, той ще бъде свеж и готов да внесе още творчество в предни позиции.

Да, Ювентус има атакуващата мощ, за да вдигне всеки трофей, за който се бори. Скамейката на Алегри в предни позиции е много дълга и изглежда повече от плашеща.

Кристиано Роналдо

източник: БГНЕС

И не само. Целият отбор изглежда окомплектован, а отделните единици навлизат във все по-добра форма. На вратата Войчех Шчесни е непоклатим след напускането на легендата Джанлуиджи Буфон в посока ПСЖ. В защита завръщането на Леонардо Бонучи от Милан добави нова доза сигурност. Джорджио Киелини не прилича на своите 34 години. Алтернативите Мехди Бенетия и Андреа Бардзали винаги са готови да помогнат. По фланговете Алекс Сандро продължава да проявява по най-добрия начин своята изключителна скорост и пробивност, а откритието на сезона до момента със сигурност е Жоао Кансело. 

Португалецът пристигна през това лято от Валенсия, след кратък наем в Интер. В предишните си отбори Кансело се подвизаваше основно като десен външен халф или дясно крило, но сега бе върнат на по-задна позиция, така че да може да използва своята страхотна бързина от дълбочина. Все още не е наложен толкова голям натиск върху играча в защита, но в хода на сезона Жоао със сигурност ще изпитва трудности срещу тимове, които опитват да се съсредоточат в лявата зона на своята атака. Конкурент за поста десен халф-бек на Кансело е колумбиецът Хуан Куадрадо.

В полузащита всичко изглежда като смазан механизъм. Новата покупка Емре Джан става все по-уверен в действията си в италианския шампион. Сами Кедира, Блес Матюиди и Миралем Пиянич изглеждат като съвършената тройка халфове, която може да доминира в средата на терена срещу всеки съперник, при всякакви обстоятелства. Формата на босненеца е фамозна. Ударът му от дистанция е повече от страховит, а начинът, по който контролира играта на своя тим може да се сравнява дори с тази на Шави и Иниеста от най-добрите им времена в Барселона.
 
Алегри също така опитва да прави ротации и при формациите. Мнозина мислят, че любимото му 3-5-2 (3-5-1-1) е догма, но все пак италианецът има усета как да подхожда към всеки съперник. Срещу Йънг Бойс бе използвана схема с трима бранители - 3-5-2, докато в мачовете от шампиона се търси повече стабилност в защита - 4-2-3-1 (срещу Киево) или често 4-3-2-1 ("Коледно дърво"), както бе срещу Наполи и Сасуоло. 

Единственият проблем за този тим на Ювентус би се оказало изтощението от натоварения сезон. С оглед на класата, опита и мотивацията на състезателите на "бианконерите", Алегри просто трябва да напипа ваксата как да пази своите играчи, за да не "свършат батериите" им през пролетта. 

Често сме виждали как големи тимове от Европа започват наистина силно, като до месеците след Нова година поддържат убийствено темпо на всички фронтове. Някъде в края на февруари и началото на март обаче се забелязва спад на формата, което обикновено се оказва фатално в турнирните битки, като Шампионската лига. 

Тази негативна тенденция бе видяна много пъти както в Байерн Мюнхен при Хосеп Гуардиола, така и в Барселона през миналия сезон. Примерите са безкрайни. Реал Мадрид под ръководството на Зинеден Зидан е пример как отборите трябва да съхраняват силите си за втората фаза на сезона. Три трофея в Шампионската лига спечели Зизу с изключителен треньорски маниер за съхраняване на енергийния запас за най-големите мачове. 

Едно обаче е сигурно - този отбор на Ювентус може да надиграе всеки съперник, всяка защита, всеки вратар. Наелектризираща атомна сила в предни позиции, която руши и гради едновременно. Кристиано е готов за "Шестата" си Шампионска лига. Ювентус - за магически требъл за поколенията.