Всяка футболна мечта си има своя логичен завършек. Това е едно от старите правила в играта, далеч преди да се стовари на главата и на Мъри Стоилов дори. Виж, далеч по-трудно е да разбереш кога точно тя е започнала, началата могат да бъдат най-различни. Но краят обикновено е фиксиран. За Стоилов и Левски едни от мечтите на новия век бяха приключени от Шалке. За Шалке от Манчестер Юнайтед. Общо взето като се замисли човек – на всекиму според ранга. Е, разбира се, това не значи, че трябва да приравняваме синьо-белите от Гелзенкирхен със синьо-белите от Варна. След като и двата тима са елиминирани в европейски клубен турнир все от този славен тим. Айде сега да не издребняваме, че едното е на път да се случи през тази пролет в Шампионската лига на етап полуфинал, а другото бе за турнира КНК през 83-а година, а Спартак още носеше представката ЖСК......Но толкоз за мечтите.

А, забравих да се разберем – нали все пак си стискаме ръцте, че няма как да се случи чудо на реванша и симпатягите от Шалке 04 са дотук? Което не е никак малко. Само дето евтино продадоха кожата си. Едва ли знаете, че снощи в Гелзенкирхен далеч не се състоя първият мач в историята между тези два тима. Сефтето си те са направили през август 1978 година. Тогава играят контрола, на намиращият се на 500 метра от сегашното бижу Фелтинс Арина стар Паркщадион. Мачът завършва 1:1, но по-любопитното е, че домакините плащат хонорар от 5000 дойче марки на своя противник за гостуването му. Ей така, да си имат за харчене. Вчера Раул и компания не струваха дори толкова.

Макар, сумата приравнена в евро да е изключително смешна. Просто изглеждаха евтино като игра на терена. Леко силно начало, и от десетата минута, почти до края, когато при 0:2 решиха да атакуват – нищо. А най-странното е, че летният им бюджет за трансфери със сигурност бе по-скъп от този на Юнайтед. Газпром отпуснаха над 30 милиона, далеч по-стиснати бяха от фамилия Глейзър. Но във футбола има и други компоненти, даващи класата. А те бяха в състава и на скамейката на англичаните. Нищо, Шалке бе дотук, евала, нищо чудно догодина, както е тръгнало в тяхната роля да влезе например Хановер. И тогава ще видим колко пък струва тяхната кожа?