След лятната почивка, отново дойде време за футбол от най-високо ниво. Всички най-силни първенства в Европа вече започнаха, а с тях вече се отличават и имената на някои голмайстори, на които не им отне много време да приковат погледите върху себе си.

В случая става дума за тези от Англия, Испания, Италия, Германия и Франция.

Висшата лига е най-продуктивна до момента, защото след 3 кръга има двама играчи с по 5 попадения. Единият е добре познатото острие на шампиона Манчестър Сити – Рахийм Стърлинг, а другият е финландската сензация на Норич – Теему Пуки. „Гражданинът” Серхио Агуеро и Ашли Барнс от Бърнли ги следват с по 4 гола.

Бундеслигата също изпъква с нападател, намерил мрежата цели 5 пъти в 2 мача – полският хищник на Байерн Мюнхен – Роберт Левандовски. След него е деветката на конкурента за титлата Борусия Дортмунд – Пако Алкасер с 3 гола.

Лига 1 пък изпъква с цели трима футболисти, разпечатали вратите на съперника си по 3 пъти. Муса Дембеле и Мемфис Депай от Лион го сториха в 2 мача, а Хабиб Диало от Метц – в 3 срещи.

Ла Лига и Серия А са със сходни показатели. В Испания имат шестима с по 2 гола за мача – Карим Бензема (Реал Мадрид), Антоан Гризман (Барселона), Сержи Гуардиола (Валядолид), Роджър Марти (Леванте), Жерар Морено (Виляреал) и Лорен Морон (Бетис).

Италианците разполагат само с четирима, разписали се по 2 пъти, но Калчото стартира едва през изминалия уикенд. До момента те са Чиро Имобиле (Лацио), Лоренцо Инсиние (Наполи), Луис Муриел (Аталанта) и Симоне Заза (Торино).

Прави огромно впечатление, че най-титулуваните и резултатни перли на Европа през последните 10 години – Кристиано Роналдо и Лионел Меси имат нулева успеваемост. Португалецът игра при успеха на Ювентус в първия им мач за сезона и дори вкара, но след намеса на ВАР, голът бе отменен заради много тънка засада, а след това до края на срещата CR7 не успя да намери повторно пътя към очертанията на вратата. Меси пък все още се възстановява от контузията си на прасеца, заради която пропусна не само първите 2 мача от кампанията на Барселона, но и цялата предсезонна подготовка на отбора.

Още поредица от именити голмайстори в момента страдат от травми: Луис Суарес, Усман Дембеле, Диего Коща, Еден Азар, Единсон Кавани и Килиан Мбапе, който ще отсъства около месец.

Неймар пък продължава да не попада в групата на ПСЖ, въпреки че е напълно възстановен от контузията си, тъй като все още не се знае в кой клуб ще бъде след 2 септември, когато затваря трансферният пазар.


Автор: Александър Антонов