Нидерландия победи Шотландия с 4:0 в Амстердам. През първото полувреме изглеждаше сякаш гостите играят по-силно, но в края напървата част Рейндерс откри за домакините. А след почивката вече Нидерландия започна да контролира срещата и добави още 3 попадения чрез Вайналдум, Вегхорс и Мален. Островитяните не успяха да отговорят на промените, направени в състава на домакините от Роналд Куман. Наставникът на "лалетата" вчера празнува рожден ден и отборът му поднесе един чудесен подарък. 

Срещата можеше да гледате в пряко предаване по DIEMA SPORT 2, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. 

Ето и най-интересното от развоя на мача. 

Нидерландия започна срещата агресивно, тимът пресира съперника в неговата половина. Гостите пък правеха всичко възможно, за да задържат топката и да използват цялата широчина на терена. В 5-а минута имаше дълго подаване зад гърба на защитата на гостите, Коди Гакпо овладя, но се оказа, че е бил в положение на засада. Това се очаква да бъде едно от оръжията на "лалетата" - пас зад гърба на противниковата отбрана. Шотландците се опитваха да държат линията на защитата си близо до централната линия. 

В 8-а минута на срещата дойде Скот Мактомини получи жълт картон, защото при владение на топката удари с ръка в лицето Шави Симонс. Шотландецът претендираше, че не е направил нищо нередно, но повторенията показаха, че удар е имало. В първите 15 минути гостите имаха предимство във владеенето на топката - 63% срещу само 37% за домакините. 

В 18-а минута Шотландия можеше да открие. Били Гилмор напредна в дясната зона, центрира, Раян Кристи стреля с глава. Флекен успя да сложи ръка на пътя на удара, изби, но се нуждаеше и от помощта на гредата, за да запази нулевото равенство в мача. Гостите опитват да вземат предимство с повече хора в средата на терена. 

В средата на първата част дойде и първата контраатака на домакините. Мемфис Депай опита да намери Фримпонг, но пасът не бе прецизен. Нидерландците обърнаха владението на топката в своя полза, което бе белег за прогрес в играта им. След половин час игра Депай получи жълт картон за много остро влизане в крака на Мактомини. 

Макгин отправи четвърти удар за Шотландия в 35-а минута. Само един от тях бе точен в този момент от срещата, но усещането в двубоя бе, че гостите са по-опасни на терена. 

1:0! Едно от първите продължителни разигравания за Нидерландия завърши с поемане на топката от Райндерс на около 25 метра от противниковата врата. Нямаше футболист на гостите, който да скъси дистанцията до него и мощният изстрел нямаше как да бъде отразен от стража на шотландците Ангъс Гън - гол за домакините. 

На почивката Нидерландия водеше в резултата - 1:0. Коментарите в шотландските медии на полувремето бяха свързани с това колко жестока може да бъде тази игра. Чудесно полувреме на тима, но миг невнимание и Шотландия се прибра в съблекалнята с гол пасив. Нидерландия вкара гол с единствения ситочен удар до почивката. 

Без смени за двата отбора в началото на втората част. И още след две минути футбол Скот Мактомини овладя в наказателнот ополе на съперника, опита да стреля, но ударът му бе блокиран от Райндерс. Подобно и на първата част отново Шотландия започва по-активно тази част от двубоя. 

В 50-а минута Мемфис Депай стреля изключително опасно, но Ангъс Гън реагира чудесно. Веднага след това Макгин стреля, но реакцията на Флекен бе прецизна. И двата отбора стартират активно втората част. 

След час игра Шотландия удари втората си греда в мача. Домакините настояваха на разиграване на топката пред и в своето наказателно поле. Сбъркаха и Шанкленд се оказа сам срещу Флекен. Изстрелът му обаче отиде високо, срещна гредата, но топката отлетя в трибуните. Това бе страхотна възможност за гостите. 

И в двата отбора бяха направени смени. За домакините се появиха на терена Дъмфрис и Веерман вместо Вифер и Фримпонг. За гостите се появиха в игра Джон Сутар, Че Адамс и Люис Фъргюсън вместо Киерън Тиърни, Лоурънс Шакленд и Били Гилмор. И двамата треньори дадоха почивка на футболисти, чието натоварване през сезона е огромно.  

2:0! Вайналдум вкара гол след центриране на Коди Гакпо. След смените в състава на гостите линията на защитата изглеждаше загубила сонхрон, Хендри и Сутар не се разбраха добре и домакините се възползваха. 

Изведнъж скоростта в играта на домакините започна да се получава. Пасовете намираха пространствата зад гърба на съперника. 

3:0! В 84-а минута Ваут Вегхорст направи 3:0 след ъглов удар. Асистенцията бе на Веерман. 

4:0! Мален се разписа за 4:0 след асистенция на Рейндерс. Чудесен пас, който намери коридор в защитата на Шотландия. 

Двубоят бе спечелен от Нидерландия, но през първата част Шотландия имаше доста неща, с които да се гордеят. Проблемът за хората на Стив Кларк бяха завършващите удари. 

Нидерландия - Шотландия 4:0

1:0 Райндерс 40

2:0 Вайналдум 72

3:0 Вегхорст 84

4:0 Мален 86

Съставите на двата отбора:

Нидерландия (4-3-3)

Флекен – Фримпонг, Гертрюида, Ван Дайк (к), Аке – Вифер, Вайналдум, Райндерс – Симонс, Депай, Гакпо

Треньор: Роналд Куман

Шотландия (3-4-3)

Гън - Портеус, Хендри, Тиърни – Патерсон, Гилмор, Мактомини, Робъртсън – Макгин, Кристи, Шанкленд

Треньор: Стив Кларк

Съдия: Ерих Ламбрехт