От 42-та гола, отбелязани досега на турнира, 12 са вкарани извън наказателното поле. UEFA EURO 2024 вече надмина всички рекорди от предишни първенства. През последните девет големи турнира, считано от Световното първенство през 2006 година, около 13 процента от головете са били отбелязани от далечно разстояние. След мачовете снощи, този процент за Евро 2024 достигна 28.6 процента. Ясно е, че нещо необичайно се случва.

Ето няколко възможни обяснения:

Тактически промени. Тренировките и тактическите подходи може да са се променили, насърчавайки повече удари от далечно разстояние.

Технология на топката. Новите технологии и дизайни на футболнata топкa могат да позволят по-добър контрол и точност при далечни удари.

Анализи и данни. Увеличеното използване на данни и анализи в спорта може да показва, че удари извън наказателното поле са по-ефективни, отколкото преди се е смятало.

Качество на играчите. Повишеното качество и умения на играчите може да доведе до по-чести и по-успешни удари от далечно разстояние.

Тези фактори, заедно или поотделно, може да допринасят за увеличения процент на голове, вкарани извън наказателното поле на Евро 2024. - анализират от The Telegraph

Най-възможно обаче изглежда основният виновник за головете да е иновативната топка. За да я направят по-устойчива, от фирмата производител Адидас са използвали повече био вещества от всякога. Всеки слой включва материали като царевични влакна, захарна тръстика, дървесна кора и каучук.

Или съвременните играчи внезапно са станали значително по-добри в стрелбата от далечно разстояние, или нещо друго се е променило. Доказателствата сочат, че новата топка определено има някакво влияние.

„Чудесно е да видим, че обратната връзка от играчите през първата седмица на турнира е изключително положителна,“ каза Сам Хенди, старши вицепрезидент на продуктите и дизайна на Адидас футбол. „Дизайнът на топката съчетава напреднали технологии, подкрепени от обширни изследвания, които вече доведоха до някои незабравими моменти на терена."


Заради топката или по друга причина несъмнено UEFA EURO 2024 ни радва с незабравими мачове и уникални голове.