ВАР несъмнено е едно от най-противоречивите изобретения, въведени във футбола през последното десетилетие. Основната цел на системата е, чрез най-съвременни технологии да помогнат на съдиите да вземат най-правилните решения.

Най-новата ВАР технология използва контактен сензор в топка и дебютира на UEFA EURO 2024, поставен е чип в официалната топка, който може да „усети“ дори най-малкия контакт с нея.

Тази допълнителна технология има многобройни приложения, но беше най-забележима от феновете, когато Ромелу Лукаку изравни резултата в мача между Белгия и Словакия. Съдията отиде при монитора за да види отблизо ситуацията, като там се показаха звукови вълни, когато топката се доближи до ръката на Луис Опенда и голът беше отменен.

От  компанията производител „Адидас“ заявяват, че са работили заедно с ФИФА и доставчиците на сензори и компютърни технологии KINEXON, за да създадат топка, която позволява да се преглеждат данни на живо за първи път, като предоставя много точна информация, дали играчът я е докоснал.

Подобна технология се използва в крикета, за да се установи чрез звуковите вълни, дали бухалката е докосналата топката при спорни ситуации.