Испания и Италия кръстосват шпаги тази вечер в един от най-интригуващите мачове в груповата фаза на UEFA EURO 2024. Двубоят в Гелзенкирхен започва в 22:00 часа и може да го гледате в пряко предаване по NOVA и DIEMA SPORT 3, както и в Gong.bg и специализираният раздел LIVESTREAM. В сайта ни по традиция ще проследим всичко случващо се на живо минута по минута.
 
Сблъсъкът бе поверен на словенския съдия Славко Винчич, който ръководи финала в Шампионска лига тази година. В мача ще има и българско участие, след като УЕФА назначи шефът на футболната ни централа Ивета Банкова-Стоянова за дежурен делегат.
 
Двата тима стартираха с победи в "групата на смъртта" - Италия спечели с 2:1 срещу Албания, а Испания победи с 3:0 Хърватия. При победа на някой от отборите днес, той със сигурност ще си гарантира място на осминафиналите. 
 
В исторически план отборът на Испания има леко предимство - 13 победи срещу само 11 загуби и 16 равенства срещу италианците. За Италия това е участие на осмо поредно европейско първенство, в което те ще се стремят към пето участие в елиминационната фаза. На миналия шампионат на Стария континент Скуадрата елиминира с дузпи Испания, а впоследствие спечели трофея.
 
Предварителните прогнози сочат, че най-вероятно двамата селекционери ще заложат на съставите, които стартираха и в първите мачове. В испанския тим все още не е ясно дали Пау Торес ще е възстановен от своята травма и ще може ли да се завърне в състава. Той бе заменен от Робен Льо Норман в първата среща.