Лука Модрич, със своята впечатляваща кариера, е преживял всичко на футболния терен. UEFA EURO 2024 обаче донесе поредната порция емоции за хърватския майстор. В драматичния мач срещу Италия в Лайпциг в понеделник вечер, 38-годишният полузащитник показа своята класа и поведе отбора си.

Когато Хърватия имаше най-голяма нужда от него, Модрич бързо се възстанови след пропусната дузпа и вкара гол, който временно изпрати отбора му на осминафиналите. За съжаление, Италия изравни в 98-ата минута и си осигури място в следващата фаза.

С два точки в Група B, Хърватия едва ли ще продължи напред като един от най-добрите трети отбори. Изразът на лицето на Модрич при последния съдийски сигнал ясно показа, че той знае, че мечтата е почти изгубена.

"Не знам какво да кажа, футболът понякога е жесток," каза Модрич.

Модрич, който ще навърши 39 години през септември, е сред най-старите играчи на турнира. Въпреки това, неговото представяне на Европейското първенство продължава да впечатлява феновете и анализаторите. Някои обаче се опасяват, че това може да е последният му международен турнир.

"Трудно е да гледаш и да се чудиш дали това е последният мач на Лука Модрич за Хърватия," каза Уейн Рууни, бивш нападател на Англия и Манчестър Юнайтед, по BBC One.

"Той е всичко, което искаш от своя полузащитник - характер, умения, стил," добави бившият защитник на Англия и Манчестър Сити Мика Ричардс.

Треньорът на Хърватия, Златко Далич, сподели болката на капитана си от начина, по който завърши мача. Хърватия игра слабо срещу Испания, преди да допусне изравнителен гол в 95-ата минута срещу Албания, а сега последният удар бе изравнителният гол на Италия в 98-ата минута.

"Наистина боли," каза Далич. "Ще боли още много дни и месеци."

Далич също така постави под въпрос добавеното време, което доведе до изравнителния гол на Италия, като каза: "Не може да има осем минути добавено време след този мач."

През годините хърватите се утвърдиха като аутсайдери, които успяват да победят по-утвърдени отбори, достигайки финала на Световното първенство през 2018 и полуфиналите четири години по-късно. Но много от звездите им, включително Модрич, са в края на кариерите си, което оставя въпросителни около бъдещето на отбора за Световното първенство през 2026 година.

"Аз поемам вината, ако не сме успели да продължим," добави Далич. "Просто искам да благодаря на играчите си за всичко, което направиха."  /BBC