Турция и Грузия се изправят един срещу друг в първи двубой за двата отбора от група „F“ на UEFA EURO 2024. Срещата на стадион „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд стартира в 19:00 часа и ще може да я проследите в пряко предаване по DIEMA и DIEMA SPORT 3, както и НА ЖИВО С КАРТИНА на сайта Gong.bg.

Югоизточните ни съседи тръгват с големи очаквания на Европейското първенство, след като спечелиха квалификационната си група със 17 точки от 8 мача в компанията на третия в света Хърватия и Уелс. Сега тимът е воден от селекционера Винченцо Монтела, а в него личат имената на капитана Хакан Чалханоглу, който стана шампион на Италия с Интер, както и на младите звезди Арда Гюлер, който спечели Шампионската лига с Реал Мадрид и нападателят на Ювентус Кенан Йълдъз. Сред по-опитните играчи можем да причислим още вратарят Алтай Байъндър (Манчестър Юнайтед), Зеки Челик (Рома), Мерих Демирал (Ал Ахли), Салих Йозджан (Борусия Дортмунд), Керем Актюроглу (Галатасарай) и Оркун Кьокчю (Бенфика), макар и той все още да е на 23 години.Монтела и компания, обаче, ще трябва да се справят и с някои ключови липси в лицето на Чаглар Союнджю, Енес Юнал и Озан Кабак.

Грузинците от своя страна ще дебютират за първи път на голям форум, след като разплакаха Гърция след изпълнение на дузпи в плейофите. Селекцията на Вили Саньол е готова да изненада всеки, който я подцени, а в редиците на отбора е 23-годишният офанзивен футболист Хвича Кварацхелия, който беше в основата на шампионската титлата на Наполи в Серия А през сезон 2022/2023. Другите важни имена, които можем да отчетем, са това на вратаря Георги Мамардашвили (Валенсия) и полузащитника Георги Чакветадзе (Уотфорд).

До този момент двете държави са играли общо пет двубоя, в които Турция има три победи, а Грузия една, като една среща е завършвали наравно. Последната им среща датира от 2012-а година, когато турците печелят с 3:1 в контрола.


19:00 часа  | ТУРЦИЯ – ГРУЗИЯ

UEFA EURO 2024, група „F“, първи кръг

Главен съдия: Факундо Тейо, Аржентина

Стадион: „Сигнал Идуна Парк“, Дортмунд, Германия


Вероятни състави на двата отбора:

ТУРЦИЯ (4-2-3-1): Мерт Гюнок – Каан Айхан, Мерих Демирал, Абюулкерим Бардакджъ, Ферди Кадиоглу – Салих Йозджан, Хакан Чалханоолу – Ирфан Джан Кахведжи, Кенан Йълдъз, Керем Актюроглу – Баръш Алпер Йълмаз

Селекционер: Винченцо Монтела

ГРУЗИЯ (3-5-2): Георги Мамардашвили – Лаша Двали, Гурам Кашиа, Соломон Кверквелия – Георги Чакватадзе, Леван Шенгелия, Георги Кочорашвили, Отар Китеишвили, Отар Какабадзе – Хвича Кварацхелия, Жорж Микаутадзе

Селекционер: Вили Саньол