Японската футболна асоциация обяви днес, че е решила да оттегли кандидатурата си за домакин на Световното първенство по футбол за жени през 2023-а година и то само три дни преди ФИФА да избере домакин. Японците смятат, че нямат шансове да спечелят вота, който ще бъде онлайн в четвъртък.

В интернет-изявление за медиите, президентът на Японската Футболна асоциация Козо Ташима заяви, че страната му изостава и прецени като малки гласовете, които вероятно ще събере в процеса на гласуване за избор на домакин.

"Това беше трудно решение, защото доста хора от федерацията и общините работиха за това Световно първенство. Но сме наясно, че ако не получим нужната подкрепа и загубата при гласуването няма да доведат до нищо добро. 
Ташима добави, че вярва в издигането на кандидатурата за някое от следващите издания на женския футболен Мондиал.

При това положение ФИФА трябва да избира между две кандидатури. Едната е комбинираната между Австралия и Нова Зеландия, за момента изглеждаща фаворит, както и Колумбия. Това Световно първенство ще бъде първото при дамите с 32 отбора. За колумбийската кандидатура от Цюрих вече се изказаха скептично, тъй като са покрити само минималните критерии.

След последните събития президентът на Азиатската футболна конфедерация (АФК) шейх Салман бин Ебрахим Ал Халифа заяви, че неговата структура подкрепя кандидатурата на Австралия и Нова Зеландия./БТА