Скритата причина, поради която селекционерът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт е считан за фаворит за заместник на мениджъра Ерик тен Хаг за поста му в Манчестър Юнайтед, вече е разкрита.

53-годишният англичанин може и да е зает с подготовката на „Трите лъва“ за Евро 2024 през лятото, но въпреки това има голяма вероятност да се завърне в клубния футбол.

Част от медиите на Острова сочат, че на този етап той е смятан за един от най-добрите кандидати за „Олд Трафорд“. Една от причините е, че сър Дейв Брейлсфорд, новият директор на клуба, вижда в негово лице идеалния вариант за мястото.

Познанството между двамата определено играе роля за това. Брейлсфорд се е срещнал със селекционера на Англия чрез програмата на компанията-собственик на клуба INEOS „Лидерите в спорта“.

Част от играчите на Ман Юнайтед одобряват смяната на Тен Хаг със Саутгейт

В същото време Дан Ашуърт, новият спортен директор на клуба, работи с английския треньор по време на престоя му във Футболната асоциация.

Въпреки това, според ESPN, има друга причина, поради която специалистът е харесван за потенциален заместник на Тен Хаг.

Манчестър Юнайтед ще трябва да плати по-малко от 1 милион паунда компенсация, за да освободи Гарет Саутгейт от договора му с Англия, който трябва да изтече през декември. Това прави треньора значително по-евтин от други топ мениджъри.

Ратклиф не се отказва - иска Саутгейт в Ман Юнайтед

Друга причина е работата, която Саутгейт е свършил, за да подобри културата и хармонията на английския отбор, нещо, което босовете на Юнайтед смятат, че е необходимо на „Олд Трафорд“ като част от огромната промяна.

На фона на всички тези слухове Гарет Саутгейт отказа да говори за бъдещето си. Според други източници той не е решил дали ще остане начело нас Англия до Световното първенство през 2026 година.