В най-новото издание на рубриката Champions’ Corner, GONG.BG и ffstars с победителя в България в FPL и 178-ми в света за сезон 2018/2019 – Димитър Атанасов.

ffstars

Ffstars: Здравей, Димитър! Радваме се, че имаме възможността да поговорим с теб за футбол и FPL. Като за начало, би ли се представил с накратко за читателите на ffstars?

Димитър: Здравейте ffstars и всички фентъзи маниаци! За мен е чест и удоволствие да разговарям с вас и да съм част от тази рубрика. Аз съм Димитър, на 37г., инженер по образование и стратег по душа, както казва един приятел – стратега от Юпер (поздрави на Жоро J). Играя фентъзи футбол над 10 години и отделям доста време на играта, дори в един период имах блог посветен на нея.

ffstars: Разбира се първото нещо, което трябва да споменем да е фактът, че ти си шампион на България за миналата година – сезон 2018/19г. Поздравления за невероятния резултат! Разкажи ни малко повече за този паметен сезон. Кой беше най-резултатния ти капитан през годината? Помниш ли колко трансфера направи през сезона и имаше ли голям брой наказателни? Също, имаше ли момент, в който вярваше, че имаш шанс да спечелиш цялата игра (Overall rank 1)?

ffstars

Димитър: Благодаря и да ви се връща. Сезонът започна много добре за мен, предсезонната подготовка си каза думата и втория кръг вече бях около №20 000 в света, имах повечето играчи, които всички купуваха, оттам нататък поддържах темпото и втората половина на сезона постепенно достигнах това класиране. Не е имало момент, в който да съм близо до първото място в света и не съм си правил илюзии, просто играех кръг за кръг и се опитвах да постигна възможно най-много точки, нямах много наказателни. За най-резултатния капитан не си спомням, но мога да кажа че бях един от хората със злополучния капитан Дъфи и тройния ми капитан имаше 4 точки от двоен кръг.

Българин е №2 във Fantasy Premier League!

ffstars: Виждаме, че тази година е твоят пети сезон в FPL. Какви според теб са нещата, които са се променили най-много в играта, откакто започна да играеш?

Димитър: Реално това ми е 11-ти сезон, предния ми акаунт го изтрих в един не толкова добър момент. На първо място определено стана по-трудно да си напред в класирането, не само има повече играчи, но и много повече хора са в час, следят статистики, четат форуми и тн. и конкуренцията е много по-висока. Предишните сезони имам 3 класирания в топ 10 000 и става все по-трудно да се постигне това. Самата игра еволюира през годините, промяната на бонусирането към по-дефанзивните играчи направи успешните начини за игра много по-разнообразни. На последно място навлизането на повече и различни чипове увеличи дозата късмет в играта.

ffstars: Какви са предвижданията ти за сезон 19/20? Имайки предвид 8-те точки преднина на Ливърпул на върха, кой мислиш, че ще е шампион тази година? Смяташ ли, че Лестър ще успеят да се преборят за място в топ 6? Също, кои са твоите фаворити за изпадане?

Димитър: Смятам че Ливърпул ще са шампиони тази година, но определено няма да им е толкова лесно. Контузиите в дефанзивен план оказват влияние на Сити и като цяло отборът на Пеп е в една низходяща линия след сезон 16/17. Въпреки временното класиране ще съм изненадан, ако Лестър успеят да влязат в топ 6, при Роджърс играят приятно, но за топ 6 трябва много постоянство и силна воля. Да не забравяме, че това е футбол и затова е толкова интересен … те станаха шампиони при коефициент 3000:1. За изпадащите – Нюкасъл със Стив Брус са сериозни кандидати, двете им победи са по-скоро резултат от наследството на Рафа, другите два отбора мисля, че ще са Уотфорд и Норич.

Лигата на джентълмените: Много или малко са осем точки преднина на върха?

ffstars: Забелязваме, че този сезон стартът ти е малко по-труден – в момента се намираш извън първите 1 милион играчи в света и на 288-мо място в ffstars лигата след първите 8 кръга. Кажи ни малко повече за отбора си и защо си се спрял на тези играчи. Какви са плановете ти за следващите няколко седмици?

ffstars

Димитър: Да, този сезон стартът ми не е най-добрия, в началото реших да започна без Стърлинг и това решения ме остави много назад с точките. След първите два кръга се поддадох на напрежението и играх уайлд карда, въпреки че знам че трябват поне 6 кръга за добра статистическа извадка. Като цяло класирането ми е резултат на това, че не дадох време на плановете ми да се осъществят и действах реактивно. В момента имам сравнително темплейтен отбор с Фирмино вместо Салах, реших че 7-12 кръг резултатите им ще са подобни и мога да спестя пари. За съжаление Бразилеца изтърва 100%-тово положение срещу Лестър след подаване на ТАА, което направи и Макгуайър срещу Нюкасъл, а това са двамата ми дифъреншъли на които разчитам за изкачване на класирането. Следващите няколко кръга смятам да трансферирам поне 1-2 играча с нисък процент на притежание, в полезрението са ми Хъдсън-Одой, Перез, Марсиал като играчите на Норич са потенциални напускащи, промяна под рамката на вратата, както и връщане на Салах 13-ти кръг 

ffstars: Имаш ли любима формация в FPL (3-4-3, 4-4-2 и тн.)? Мислиш ли, че има най-добра формация за FPL?

Димитър: До преди 2-3 години формацията беше само една … 3-4-3. Лично аз не робувам на формации, а се стремя отборът ми да има гъвкавост, да покривам различните ценови диапазони, за да може лесно да се трансферират играчи и да се променя схемата на игра, най-важното за мен е да се търси value-то.

ffstars: Каква е стратегията ти относно избора на капитан? Имаш ли „go-to” играчи, или с други туми такива, на които имаш най-голямо доверие за капитанската лента? Наблягаш повече на т. нар fixtures, или програмата на отборите, или предпочиташ играчите в най-добра форма?

Димитър: Стратегията ми е да давам капитанската лента основно на премиум играчи като гледам формата, статистиката последните мачове и доста често мачовете на играча срещу дадения отбор през последните години. Не е изключение да правя и експерименти, но напоследък не са много успешни. Спомням си преди години за няколко кръга имах 3-ма капитана с хетрик – Бейл, Уолкът и Касорла, както и Бербатов в двойния кръг с 5 гола 

Докажи се срещу Петър Виденов в английското Fantasy!

ffstars: От няколко години в FPL бяха добавени различни чипове, като в последните два сезона в играта има 2 Wildcard-a, Free Hit, Bench Boost и Triple Captain. Мислиш ли, че чиповете обогатяват играта? Ако можеш да създадеш нов чип, който да е в играта, какъв би бил той?

Димитър: Организаторите се опитват да направят играта по-популярна, по-интересна, смятам че успяват. Чиповете внасят разнообразие, на сериозните играчи носят и много главоблъсканици за допълнително планиране и много често късметът побутва един или друг в дадена посока. Бих взаимствал един чип от скандинавците “Park the bus”, двойни точки за всички в защита, нека почетем Моуриньо и Тони Пюлис 

ffstars: И на последно място – скоро планираме да организираме първото събиране на ffstars на живо и за нас би било голямо удоволствие и ти да ни гостуваш!

Димитър: Благодаря за поканата! Ще дойда с най-голямо удоволствие и се надявам това да се превърне в една традиция за българските фентъзи маниаци. Желая успех на всички и скоро да видим българин номер 1 в света!