Ливърпул победи Уест Хем с 5:1 и продължава към третия кръг на Карабао Къп. Мърсисайдци трябваше да правят обрат на "Анфийлд" в мач, в който Арне Слот направи голям брой промени по състава. "Червените" са носители на трофея от миналия сезон и започнаха от днес защитата на титлата си.

Лондончани имаха няколко възможности да отбележат първи и в крайна сметка поведоха в 21-ата минута. Тогава Джарел Куанса си отбеляза автогол, след като Уатару Ендо не успя да изчисти топката, а я изрита в защитника. Мърсисайдци обаче отговориха светкавично и само четири минути след това изравниха. Попадението бе дело на Диого Жота. Така двата тима се прибраха на почивката при равенство.

Именно португалецът осъществи пълния обрат с гол в 49-ата минута. Мохамед Салах сложи край на интригата с гол в 74-ата минута, а три след това гостите останаха с човек по-малко, след като Едсон Алварес беше изгонен. Коди Гакпо пък оформи крайния резултат с два гола в края на срещата.

Gulliver/GettyImages
20 снимки

Срещата започна равностойно, като Ливърпул задържаше повече топката. Все пак в 14-ата минута дойде първата по-опасна ситуация и тя бе именно пред вратата на мърсисайдци. Тодибо бе намерен с центриране и стреля с глава, но неточно. Малко след това и Джаред Боуен опита изстрел от трудна позиция, с който стражът на домакините се справи.

Четири минути след това "чуковете" комбинираха отлично, като атаката тръгна от Боуен, а впоследствие топката стигна до Дани Ингс в наказателното на Ливърпул. Нападателят успя да прати топката в мрежата на бившия си тим, но веднага последва сигнал за засада и така попадението не беше зачетено.

В 21-ата минута гостите стигнаха и до гол. При корнер за лондончани настъпи хаос в наказателното на Ливърпул, а Едсон Алварес не успя да нанесе изстрел, но накара Ендо панически да чисти. Японецът прати топката в краката на съотборника си Джарел Куанса, а след това тя се озова във вратата на Келъхър.

Три минути по-късно Куанса имаше шанс да се реваншира, стреляйки с глава. Неговият удар обаче мина високо над вратата на Уест Хем.

Мърсисайдци все пак отговориха почти мигновено, като в 25-ата резултатът беше изравнен. Домакините атакуваха отляво, като Годи Гакпо беше изведен. Нидералндецът намери Федерико Киеза, който пък опита изстрел, но вместо това изпълнението му се превърна в пас към Жота, който с глава отклони топката покрай Фабиански. Останаха съмнения за засада при атаката на Ливърпул, но заради липсата на ВАР в тази фаза на турнира, то голът нямаше как да е преразгледан.

Удар на Боуен беше блокиран в 41-ата минута. Минута след това Кресуел получи шанс да центрира от пряк свободен удар, като той намери Соучек, който отклони към съотборник. Там обаче защитата на мърсисайдци се справи и изчисти.

Къртис Джоунс опита късмта си в 47-ата минута, но ударът му от дистанция беше изключително неточен.

Две минути след това обаче Джоунс се изяви с асистенция. Той успя да пусне пас в наказателното, който стигна до Диого Жота. Португалецът пък не сгреши и осъществи пълния обрат в полза на Ливърпул.

В 62-ата минута Къртис Джоунс имаше шанс да отбележи на свой ред, след като получи в пеналтерията на "чуковете". Той обаче не успя да вкара сила в завършващия си удар и излезлият напред Фабиански се справи.

Четири минути по-късно отлична възможност се откри пред гостуващия тим. Антонио стреля, а Келъхър успя да избие. Топката стигна до Килман, който обаче не успя да добави.

В 69-ата минута Уест Хем имаше сериозни претенции за дузпа, след като Константинос Цимикас блокира центриране на Цоуфал. Топката срещна ръката на гръцкия бек, но като че ли първо удари гърдите му. Съдията Андрю Мадли остави играта да продължи и не посочи бялата точка.

Мохамед Салах сложи край на интригата в 74-ата минута. Конър Брадли намери Алексис Мак Алистър, който отблизо стреля право в стража на "чуковете". След това топката се озова в египетската звезда на мърсисайдци, а Салах не сгреши.

Три минути след това ситуацията за Уест Хем стана още по-кошмарна, тъй като Едсон Алварес беше изгонен с втори жълт и червен картон. Мексиканецът спря непозволено Салах, който организираше опасна атака за домакините.

В 81-ата минута Съмървил пое в наказателното и потърси далечния ъгъл, само че прати топката встрани от вратата на Ливърпул.

Коди Гакпо стреля мощно в 85-ата минута, но не успя да затрудни Лукаш Фабиански.

В последните секунди от редовното време на мача Гакпо комбинира с Нунес, а впоследствие завърши с десния крак от границата на наказателното. Ударът му се оказа неспасяем за стража на лондончани.

В третата минута на добавеното време нидерландецът отбеляза още едно попадение от идентична дистанция, с което оформи крайния резултат - 5:1.

FT / Ливърпул - Уест Хем 5:1

0:1 Джарел Куанса (авт) 21'

1:1 Диого Жота 25'

2:1 Диого Жота 49'

3:1 Мохамед Салах 74'

4:1 Коди Гакпо 90'

5:1 Коди Гакпо 90+4'

Съставите на двата отбора:

Ливърпул: 62. Келъхър, 84. Брадли, 2. Гомес, 78. Куанса, 21. Цимикас, 3. Ендо, 14. Кеиза, 17. Джоунс, 18. Гакпо, 20. Жота, 9. Нунес

Старши треньор: Арне Слот

Уест Хем: 1. Фабиански, 3. Кресуел, 25. Тодибо, 26. Килман, 5. Цоуфал, 28. Соучек, 4. Солер, 19. Алварес, 20. Боуен, 18. Ингс, 7. Съмървил

Старши треньор: Хулен Лопетеги