Звездата на националния отбор на Англия Джуд Белингам може да бъде наказан от УЕФА заради жест, показан по време на срещата със Словакия. Той реализира майсторско попадение в 5-ата минута на редовното време на 1/8-финалите на UEFA EURO 2024 за 1:1, с което изпрати „трите лъва“ в продължения. Тимът на Гарет Саутгейт продължи напред в елиминациите след 2:1.

Джуд Белингам е изложен на сериозен риск от санкция, което би било катастрофа за Англия. Халфът на Реал Мадрид опита да се оправдание, че жестът е бил „вътрешна шега“ към приятели.

Джуд Белингам обаче беше уловен да показва неприличен жест към слабините си, гледайки някого към пейката на Словакия в Гелзенкирхен. По-късно той уточни, че закачката бил за близки хора, които са присъствали на стадиона.

Не мога да кажа друго, освен уважение към начина, по който отборът на Словакия игра тази вечер“, добави той в публикация в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Джуд Белингам може да бъде обект на дисциплинарни мерки от УЕФА заради случилото се. Според правилата всеки „неприличен жест“ или „обида или обидно действие“ трябва да се наказва с червен картон. От УЕФА ще прегледат докладите от срещата на съдията и длъжностните лица, преди да вземат евентуално решение.

„Хей, Джуд“ - шедьовърът в чест на Джуд Белингам

Деле Али беше наказан за един мач през 2017 година, след като халфът показа среден пръст при победата на Англия над Словакия в класирането за Световното първенство – жест, който беше счетен за „обиден“ и „неспортсменски“.

През 2019 година Кристиано Роналдо беше глобен с 20 000 евро от УЕФА, след като си позволи да имитира празнуването на Диего Симеоне с „хващане за гениталиите“ по време на победата на Ювентус в Шампионската лига над Атлетико Мадрид.