Ливърпул започна лятната си подготовка, а както подобава играчите минават през редица рутинни процедури преди същинската част. Особено известен тест при „червените“ по време на първия ден е лактатният такъв.

Юрген Клоп приветства първата „вълна“ от играчи в събота, които не бяха част от националните си отбори и отпочинаха максимално преди старта на новия сезон. Първите дни при отбора преминават с повишено внимание върху фитнес нивото преди да се започне работа с топката.

БГНЕС / BGNES 
18 снимки

Традицията в отбора е през първия ден да се минава лактатен тест, което придобива големи теми на разговор сред феновете на отбора. През миналото лято „червените“ смесиха въвеждането на тестване за фракционен азотен оксит (FeNO), но сега те се върнаха към традиционните си начини.

Какво представлява лактатният тест?

Той определя анаеробният праг в организма на човек. Ако твърде много лактат се формира, това означава, че мускулите на тялото нямат достатъчно кислород на разположение за производство на енергия. При теста се изисква натоварване, като играчите на Ливърпул тичат на терен, след което се взима капка кръв от ушната мида и така се определя концентрацията на лактата. В същото време се записва скоростта на развитие по време на бяга.

Лактатният тест се използва за определяне на оптималния обхват на тренировка - до анаеробния праг - и по този начин се предотвратява претоварване на тялото и мускулите. Само по този начин може да се постигне оптимално представяне в тренировката.

Обяснението на EKF Diagnostics е такова, че теста се провежда, за да се използва за „изучаването на най-високата интензивност, при която футболист може да тренира или състезава, преди да достигне най-големите нива на натовареност“.

През годините Джеймс Милнър винаги показваше най-добри нива при провеждането на този тест, но от новия сезон ветеранът няма да е част от състава на мърсисайдци, след като подписа договор с Брайтън. 

Иначе, в следващите дни се очаква към отбора да се присъединят и останалите футболисти на мърсисайдци, след което тимът да замине на няколкодневен лагер в Германия.