Ливърпул надигра трудно Челси с резултат 2:1 в дербито от осмия кръг на английската Висша лига. Тон за успеха на „Анфийлд“ даде Мохамед Салах, който откри в 29-ата минута от дузпа, но Николас Джаксън изравни в 48-ата минута. Само три минути след това, обаче Къртис Джоунс даде нов аванс на домакините, като това се оказа и победното попадение.

"Червените", които записаха седми пореден успех във всички турнири, не изиграха най-добрия си мач от началото на сезона, като "сините" държаха в по-голям период контрола, но не успяха да се възползват от открилите се ситуации след грешките на футболистите на мърсисайдци. Може би, по-големият опит на Ливърпул бе това, което му донесе трите точки, които също изпуснаха няколко добри възможности да си подпечат по-рано победата.

С този успех 19-кратните шампиони спряха серията на "сините" от седем поредни мача без загуба и се върнаха начело в класирането на Висша лига с 21 точки, като имат една преднина пред Манчестър Сити и четири пред Арсенал, на когото гостуват след седмица. Преди това "червените" пътуват и до Германия за двубой с РБ Лайпциг в Шачпионската лига. Челси, от своя страна, остава шести с 14 пункта, а в следващия кръг приема Нюкасъл Юнайтед, но първо има гостуване на Панатинайкос в Лигата на конференциите.

Снимки: Gulliver/GettyImages
82 снимки

Наставникът на Ливърпул – Арне Слот, бе предприел три промени, спрямо състава, който победи Кристъл Палас преди паузата за национални отбори. Първата бе принудителна заради контузията на вратаря Алисон Бекер, а мястото му зае Куивийн Келъхер, докато Андрю Робъртсън се завърна отляво на отбраната за сметка на Константинос Цимикас. Другите в отбрана бяха Трент Александър-Арнолд, Ибрахима Конате и капитанът Върджил ван Дайк. В средата на терена Алексис Мак Алистър бе оставен на пейката, а вместо него застана Къртис Джоунс, който започна от първата минута и срещу „орлите“. До него бе поставен Райън Гравенберх. Малко по-напред бе Доминик Собослай, който се завърна сред титулярите, а по крилата действаха Мохамед Салах и Коди Гакпо, който във втори пореден мач започна за сметка на Луис Диас. На върха на атаката бе Диого Жота.

Мениджърът на Челси – Енцо Мареска, изненада, пускайки Рийс Джеймс за първи от началото на сезона с капитанската лента, а останалите в отбрана пред вратаря Роберт Санчес бяха Мало Густо, Леви Колуил и Тосин Адарабийо. Наказан бе Марк Кукурея. В средата на терена Ромео Лавия пък започна вместо Енцо Фернандес, който остана на пейката за началото. До Лавия бе Мойсес Кайседо. По крилата нападаха Джейдън Санчо и Нони Мадуеке, а звездата Коул Палмър бе зад централния нападател Николас Джаксън.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Ливърпул стартира по-добре мача и в четвъртата минута трябваше да получи свободен удар, но съдията Джон Брукс подмина игра с ръка на Леви Колуил след опит за подаване на Мохамед Салах в наказателното поле. Ръката на защитника на „сините“ бе встрани от тялото, но сигнал на рефера не последва.

Две минути по-късно Тосин Адарабийо събори и фаулира откъсващия се в половината на Челси Диого Жота и получи жълт картон. Португалецът остана на тревата и получи медицинска помощ, а ситуацията бе разгледана и със системата ВАР за потенциален червен картон за Адарабийо, но такъв не последва.

Последва опит на натиск от страна на гостите, които стигнаха на няколко пъти до наказателното поле на "червените", но удари към двете врати липсваха.

В 19-ата минута Челси можеше да си изпати жестоко, но извади късмет. Рийс Джеймс върна топката за вратаря си Роберт Санчес, който опита да я върне за своя капитан, но бе притиснат от Коди Гакпо, който пресече подаването. За късмет на Санчес, обаче, топката се върна право в него и „сините“ се разминаха сам с уплах.

Шест минути по-късно Мо Салах се пребори с Леви Колуил отдясно, влезе в наказателното поле, а след това бе побутнат от защитника на „сините“, като падна в пеналтерията и поиска дузпа, но съдията даде знак играта да продължи.

В 26-ата минута, обаче, наказателен удар за Ливърпул бе отсъдена. Тогава Къртис Джоунс намери Салах отдясно, който влезе в наказателното поле и опита да стреля, но се получи рикошет в Колуил. След това защитникът не се ориентира добре и изрита Джоунс в опит да изчисти топката, който падна на тревата и този път Джон Брукс посочи бялата точка. Зад топката застана Мохамед Салах, който стреля силно и прати Роберт Санчес в обратния ъгъл – 1:0 в 29-ата минута.

Секунди след това, обаче, се наложи Арне Слот да прави принудителна смяна, след като Диого Жота не можеше да продължи и бе заменен от Дарвин Нунес.

В 32-ата минута Ливърпул прати топката във вратата на Санчес за втори път, но този път гол нямаше. Доминик Собослай свали с глава на центъра за Джоунс, който също с глава намери Дарвин Нунес, който я върна за англичанина. След това Джоунс намери Салах отдясно в наказателното поле и той центрира по земя към далечната греда за Гакпо, който засече в мрежата. Попадението беше отменено заради засада на Салах в момента на подаването към него.

Минута по-късно Челси най-сетне стигна до нещо по-опасно пред вратата на Куивийн Келехер. Тогава Мойсес Кайседо изведе добре Николас Джаксън отдясно в наказателното поле зад Ибрахима Конате и нападателят стреля от неудобен ъгъл, като топката се отби от горната страна на напречната греда и излетя в аут.

Ливърпул имаше нов шанс за попадение в 37-ата минута. Дарвин Нунес намери с отличен дълъг пас Гакпо на леви фланг, който премина покрай Рийс Джеймс, влезе навътре и след това опита да изведе Собослай, но пасът в наказателното поле дойде малко по-дълъг от необходимото. Въпреки това унгарецът шутира с десния крак, но слабо и право в ръцете на вратаря.

Във втората минута от добавеното време на първата част мърсисайдци първоначално получиха право да изпълнят втора дузпа, но впоследствие тя бе отменена. Салах намери Нунес в половината на Челси, след което се обърна и изведе Къртис Джоунс в наказателното поле. Халфът се забави да стреля, но успя да прокара топката между краката на Роберт Санчес, след което вратаря препъна Джоунс и съдията посочи бялата точка. Испанският страж получи и жълт картон. След това, обаче, ВАР-съдията Майкъл Оливър извика Брукс да изгледа ситуацията на монитора и впоследствие първоначалното решение беше отменено със становището, че Санчес е спечелил топката без да извърва нарушение срещу Джоунс, като картонът му също беше отменен.

Секунди след изтичането на петте добавени минути Нони Мадуеке влезе отдясно в наказателното поле и след това намери Коул Палмър, който стреля, но над вратата.

На почиката Енцо Мареска извърши смяна, пускайки в игра Педро Нето на мястото на Джейдън Санчо.

Три минути след почивката Челси реагира и успя да изравни резултата с първия си точен удар. Мойсес Кайседо получи празно пространство в центъра и изведе по чудесен начин Николас Джаксън между двамата централни защитници на Ливърпул, който надбяга Върджил ван Дайк и отбелза с десния крак в долния ляв ъгъл на Келехер. Първоначално попадението беше отменено заради засада на сенегалеца, но системата ВАР показа, че Ибрахима Конате покрива Джаксън и голът стана факт – 1:1.

Ливърпул не се притесни и отговори светкавично в 51-ата минута, взимайки нов аванс в резултата. Мохамед Салах получи от Собослай на десния фланг, след което влезе навътре и центрира в наказателното поле. Там никой не проследи за движението на Къртис Джоунс, който се измъкна от защитата на „сините“, овладя топката и с левия крак я прати покрай Санчес за 2:1.

След това Мареска направи тройна смяна – Рийс Джеймс, Тосин Адарабиойо и Ромео Лавия бяха заменени от Ренато Вейга, Бенао Бадиашил и Енцо Фернандес.

Точно след час игра Ливърпул пропусна добър шанс за трето попадение. Салах намери с много добро подаване Гакпо отляво, който влезе навътре в наказателното поле и стреля силно, но над вратата.

В 62-ата минута Енцо Фернандес комбинира с Педро Нето отляво, който центрира от границата на наказателното поле към далечната греда, където Нони Мадуеке се измъкна от Андрю Робъртсън и стреля с десния крак от въздуха, но право в ръцете на Келехер.

Две минути след това Челси получи пряк свободен удар на чудесна позиция пред наказателното поле, но Коул Палмър стреля в стената. 

В 66-ата минута на терена се появи Луис Диас на мястото на Коди Гакпо.

Челси опита да наожи натиск и седем минути след това Собослай сбърка в центъра, а Педро Нето отне топката, напредна на скорост през центъра и стреля с десния крак по тревата пред наказателното поле, но покрай дясната греда на Келехер в аут.

Десет минути преди края на редовното време Луис Диас пробва изстрел с десния крак пред наказателното поле и бе точен, но право в ръцете на Санчес. След това Арне Слот пусна Алексис Мак Алистър и Джо Гомес, които замениха Къртис Джоунс и Трент Александър-Арнолд.

Ливърпул поукроти срещата в следващите минути и чисти ситуации липсваха до продължението, което беше от седем минути.

В третата минута от него Коул Палмър центрира от свободен удар отдясно към граицата на вратарското поле, където Ренато Вейга надскочи Ибрахима Конате и засече с глава, но над вратата. Малко след това милиметри не достигнаха на Кристофър Нкунку да засече добро подаване на далечната греда.

В шестата минута от добавеното време Луис Диас проби добре отляво в наказателното поле и нанесе силен удар към далечния ъгъл, който прелетя в аут.

До края Ливърпул удържа Челси и се поздрави с нова важна победа в битката за титлата.


FT  | ЛИВЪРПУЛ – ЧЕЛСИ  2:1

1:0 Мохамед Салах (дузпа) 29'

1:1 Николас Джаксън 48'

2:1 Къртис Джоунс 51'

Висша лига, осми кръг

Главен съдия: Джон Брукс, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия


Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-2-3-1): 62. Куивийн Келехер – 66. Трент-Александър-Арнолд, 5. Ибрахима Конате ж.к., Върджи ван Дайк (к), 26. Андрю Робъртсън – 38. Райън Гравенберх, 17. Къртис Джоунс ⚽ - 11. Мохамед Салах ⚽, 8. Доминик Собослай ж.к., 18. Коди Гакпо - 20. Диого Жота

Резерви: 56. Вячеслав Ярош (вр), 2. Джо Гомес, 21. Константинос Цимикас, 78. Джарел Куанса, 3. Уатаро Ендо, 10. Алексис Мак Алистър ж.к., 6. Тайлър Мортън, 7. Луис Диас, 9. Дарвин Нунес ж.к.

Старши треньор: Арне Слот ж.к.

ЧЕЛСИ (4-2-3-1): 1. Роберт Санчес – 27. Мало Густо, 6. Леви Колуил, 4. Тосин Адарибийо ж.к., 24. Рийс Джеймс – 45. Ромео Лавия, 25. Мойсес Кайседо – 19. Джейдън Санчо, 20. Коул Палмър, 11. Нони Мадуеке – 15. Николас Джаксън ⚽ ж.к.

Резерви: 13. Маркус Бетинели (вр), 2. Аксел Дисаси, 5. Бенао Бадиашил, 40. Ренато Вейга ж.к., 22. Киърнан Дюсбъри-Хол, 8. Енцо Фернандес, 7. Педро Нето, 14. Жоао Феликс, 18. Кристофър Нкунку

Мениджър: Енцо Мареска


Начало: 18:30 часа

Пряко по: DIEMA SPORT 2