Бившият претендент за световната титла в тежка категория Ърни Шейвърс почина на 78-годишна възраст. Той е смятан за един от най-великите боксьори в една от най-прочутите епохи на синята категория.

Американецът, смятан за един от най-силните боксьори в историята, два пъти се бори за световната титла в тежка категория. През 1977 г. Шейвърс е победен от Мохамед Али в двубой за титлата, а две години по-късно претърпява поражение от Лари Холмс. Шейвърс поваля Холмс в този двубой, който се провежда година след като Холмс печели победа с решение над сънародника си в двубой без титла.

След победата си срещу Шейвърс, Мохамед Али казва: "Ърни ме удари толкова силно, че разтърси роднините ми в Африка“.

Шейвърс никога повече не се бие за световна титла; репутацията му е такава, че известните боксьори Джо Фрейзър и Джордж Форман с облекчение го избягват. Форман, който също е бил световен шампион в тежка категория, веднъж изброява най-тежките си противници и добавя: "Слава Богу, никога не съм се боксирал с Ърни Шейвърс".

Роденият в Гарланд, Алабама, Шейвърс се оттегля от професионалния бокс през 1995 г. с професионален рекорд 74-14-1. 68 от победите му са с нокаут. Причината за смъртта му все още е не е оповестена.