"Община Благоевград може да осигури 1 процент от бюджета за 2019 година за издръжката на ОФК Пирин, което прави 780 000 лева. Тази сума е необходима, за да гарантираме оставането на отбора във Втора лига". Това заяви кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов на среща, инициирана от председателя на Общинския съвет Радослав Тасков с обществеността, бизнеса и феновете на "орлетата".

Радослав Тасков призова всички, които обичат Пирин, да присъстват на заседанието на Общинския съвет на 25 януари, когато ще се гласува "Бюджет 2019". Той подчерта, че не трябва да се допуска да има искания за пренасочване на средства. "Идеята за тази среща възникна на последната сесия, на която Общинският съвет трябваше да вземе решение, дали да дофинансира клуба", припомни Тасков. "Прави впечатление, че през 2018 година няколко пъти темата "Пирин" бе коментирана от общинските съветници, без на практика да имаме яснота дали обществеността подкрепя Пирин и интересува ли се какво се случва в клуба. Лично за мен, хората в Общинския съвет, които подкрепяме Пирин, сме мнозинство. Усеща се обаче едно изчерпване на доверието от страна на съветниците, свързано с финансирането на клуба. Проблемите в момента, според мен, са свързани с финансирането, посещаемостта на футболните срещи и критиките, които постоянно се получават към клуба, от различно естество", коментира Тасков.

Според него в последно време част от упреците не отговарят на истината, те са толкова злонамерени, че създават усещане, че темата за ОФК Пирин и финансирането са токсични. И общинските съветници, които искат да помогнат, да гласуват, се страхуват да го направят, защото не знаят дали взимат правилното решение.

Кметът Камбитов обясни, че общината няма как да осигури сама бюджет на общинския футболен клуб, за да е в Първа лига, тъй като трябват 2,5 милиона лева. Присъстващите се обединиха около идеята, че реалната цел е тимът да се задържи във втория ешелон, като се изготви стратегия за развитието му през следващите пет години.

По време на срещата общинският съветник Кирил Ваклинов предложи да бъде сформиран обществен съвет, в който да участват общински съветници, бизнесмени, фенове и граждани.
Атанас Камбитов призова бизнеса да подкрепи общината, която финансира Пирин, а общинските съветници в петък също да покажат, че държат на легендарния клуб, който през 2022 година ще навърши един век.

Представители на бизнеса изтъкнаха, че в момента клубът разполага с много добра спортна база, каквато никога не е имал. Стана ясно, че общината е готова да кандидатства с проект за финансиране във Фонд на фондовете за изграждане на още две футболни игрища, тенис кортове, лекоатлетическа писта и съблекални край село Зелен дол. Общината е готова да съдейства и да прехвърли дялове на бизнесмени, които искат да спонсорират клуба.

Изпълнителният директор на ОФК Пирин Венко Попов подчерта, че парите се харчат прозрачно и всеки, който проявява интерес, може да се запознае с всички документи, с приходите и разходите в клуба. Венко Попов увери, че на всеки три месеца се извършва одит и няма как да се злоупотреби дори с един лев.

По време на срещата присъстваха и предприемачите Иван Чапов, Петър Байкушев, Емил Павлов./БТА