Наставникът на Левски Славиша Стоянович говори надълго и на широко пред DIEMA SPORT броени дни преди най-големия мач в България – „Вечното дерби” между ЦСКА и Левски. Двата отбора се срещат идната събота от 17,00 часа и ще можете да гледате на живо по DIEMA SPORT и PLAY DIEMA XTRA.

“Дербито е дерби. То носи специална емоция и означава много за феновете, които подкрепят Левски и ЦСКА. Естествено, ние трябва да подходим професионално и да намалим емоциите до минимум и да се концентрираме върху самия мач и това, което ще се случи на терена”.

“Да, от голямо значение е, защото на стадиона ще има много фенове и в такива ситуации атмосферата те води напред. В такива моменти понякога забравяш какви са тактическите ти задачи. Нашата главна цел е отборът да се съсредоточи върху задълженията му на терена в тези 90 и повече минути.Така е. В края на краищата това е мач за 3 точки. Подобни дерби срещи носят емоция и мотивация за следващите двубои. За феновете и спонсорите подобни срещи са важни. Така че от една страна това е само един мач за 3 точки, а от друга е нещо много повече. Сигурно това е важно за мотивацията ни през следващия период. Вероятно сега имаме по-голям брой конкуренти като ЦСКА и Лудогорец, докато на Цървена звезда бе много по-лесно с един съперник в лицето на Партизан. Всички искаме да имаме по-дълъг период без загуба, но във футбола никога не може да планираш какво точно ще се случи. Ако знаеш какво ще стане със сигурност ще си по-спокоен, но за съжаление това е невъзможно”

“ От една страна това ще бъде един момент, в който Левски ще може да си отговори на много въпроси, като например какво е реалното ни състояние. Този мач е важен и заради това – да видим къде сме в действителност. След дербито имаме дълъг период пред себе си – първо тежък мач със Славия, след паузата за национални отбори срещаме Лудогорец. Това е период, в който може да видим къде сме. Мисля че в нашия отбор има няколко подобни играчи. В дербито винаги може да изпъкне някой нов футболист. В този мач има специално внимание от журналистите, всички камери са насочени към терена…Всяка грешка е двойна грешка, всяко добро отиграване има добавена стойност. Така че винаги може да се появи играч, който да се издигне в очите на феновете в такъв мач при добра игра”.

“Аз съм тук от само два месеца и все още опознавам отбора и играчите. При това не само на терена, а и като характери – как реагират в различни ситуации, в различни условия. Трябва да ги опозная във всеки аспект. Що се отнася до нашите юноши, сред тях има много талантливи футболисти, харесва ми как работят на тренировките. За юношите е важно да им дадеш шанс в правилния момент и те да го използват. Ще видим какво ще се случи до мача в събота. Това е само първия от множеството важни мачове, така че ако не сега, те могат да получат шанс в някой от следващите двубои. Отборът е такъв, какъвто е. Поех тима в този му вид. Трудно ще променя нещо. Важното е тези, които играят за Левски да си оставят сърцата на терена, без значение дали са българи или чужденци. Естествено, за феновете е по-добре да има повече българи. Това е нормално не само в София, но и в Белград, Любляна… В момента това са нашите играчи и трябва да уважаваме тези, които дават всичко от себе си, сърцето, душата си, борят се. Това е най-важното.

“Търсим решение за това да сме по-добри на всяка една позиция. Предполага се, че нападателите трябва да вкарат голове и затова са и тук. В момента нямаме много нападатели, които са в добра форма с изключение на Костов. От друга страна ни радва, че халфовете ни са опасни и бележат попадения. Отборът е отбор ако успява да побеждава. Не е хубаво да зависим само от нападателите или само от един играч в халфовата линия. Ако имаш много потенциални голмайстори, това е добре за отбора. Всеки мач е много труден и трябва да се играе на 100%. Има много добри отбори, играчи и треньори. Всеки детайл е от значение и не може да се подходи лежерно към нито една среща. Във всеки мач трябва да се влиза с пълни сили, след като преди това противника е анализиран добре. Самото първенство е на добро ниво.

„Два месеца не е много време. Всъщност дори е много малко, тъй като не може да се промени кой знае какво. Не знам как е било преди мен, тъй като впечатлението ми е само от кадрите, които съм анализирал. Аз следвам единствено своята философия и това по какъв начин играе моя отбор. Вие, журналистите и хората, които следят Левски в последните 1-2 години можете да кажете по-добре дали нещо се е променило. Аз единствено следвам своята философия да играе атакуващ и нападателен футбол. Ако искаш да си на високо място в класирането трябва да играеш по този начин. Когато резултатите са добри е малко по-спокойно. Разбирам играчите, които не са доволни от това, че не играят. Трябва да има позитивно недоволство, заради което футболистът иска да работи още повече на тренировки и да покаже на треньора, че заслужава да играе. Нормално е в професионалния футбол всеки играч да има лош ден, но е хубаво,